Бюджетът на Айтос изготвен без наредба

Потърпевши са гражданите, алармират съветници

За трета поредна година бюджетът на Община Айтос се внася в последния момент.

„Позорна практика е да се дават предложения, които се решават по време на почивката на сесията. Запознах се и с протокола от общественото обсъждане на бюджет 2014, според който кмет на населено място се е изказал като гражданин. Това доказва, че никой не му е поискал предварително мнение. Заради отчетения остатък от 2013 г. в размер на 2 439 000 и отпуснатите допълнително от държавата над 500 хил.лв., трябва предвиденият бюджет да бъде завишен”. Тази позиция на групата на ГЕРБ заяви днес общинският съветник Пенчо Желев от трибуната на ОбС-Айтос по време на заседание. Съветниците от партията бяха подготвили подробен отчет и анализ на бъдещия бюджет, който представиха по време на дебатите. 

От ГЕРБ направиха предложения на база заложени приходи и разходи - местните приходи да бъдат увеличени с 414 650 лв., като бъдат базирани на изпълнението и отчета на миналогодишния отчет. От тях 100 хил.лв. се предвиждат за култура и спорт, 50 хил. лв. за ремонт на читалища, 30 хил. лв. за изграждане на модерна детска площадка в Градската градина и 20 хил. лв. за поставяне на фитнес уреди в Градската градина. Според предложението на съветниците от ГЕРБ останалите средства от завишените приходи ще бъдат използвани за асфалтиране и ремонт на улици. Приоритет да бъде площадът пред парк „Славеева река”, както и изграждането на 2 повдигнати пешеходни пътеки по ул. „Хаджи Димитър”.
Аргументираните и важни за развитието на община Айтос предложения на групата на ГЕРБ бяха гласувани и включени в Бюджет 2014, въпреки липсата на разбиране от страна на кмета на общината.
„За съжаление, г-н Едрев реагира остро на тези конструктивни предложения, които са изцяло в интерес на жителите на Айтос и развитието на модерна инфраструктура. Неоснователни са изказванията му, че се разпределят средства за селата, а градът остава на заден план. Не може по този начин да се противопоставят хората в населените места. За улиците в Айтос са заложени 194 000 лв., за селата - 130 000 лв., а в проекта на Общината липсват заложените средства за ремонт на улици. Наскоро бе извършена проверка от Държавна финансова инспекция, която констатира, че в Община Айтос не се гласува поименно разпределение на предвидените за ремонт улици от ОбС. Ето защо в предложения ни са посочени конкретни имена и суми, а в общинското предложение отново не са посочени поименно”, коментира съветникът Пенчо Желев.
При отчета за изпълнение на бюджета на Община Айтос за миналата година, той заяви, че заложеният проектобюджет за 2013 г. е ниска летва, което в края на годината се оказа факт. „Имаме бюджетен излишък в размер на 2 439 000, от които от държавни дейности са 1 093 000 лв. и от местни дейности 1 346 000.лв. „Благодаря” на общинска администрация, че въпреки това има неасфалтирани и неосветени, а училищата и детските ни градини се нуждаят от ремонт”.
Приемането на Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Айтос, не бе приета след позицията на съветниците от ГЕРБ.
„Въпросната наредба е приета на 30 януари тази година, а проектобюджетът – на 24 януари. Логично питаме как е изготвен той без нея. Убедени сме, че няма нито един Общински съвет в страната, който да приема наредба и бюджет в едно заседание.
По време на сесията днес ОбС-Айтос прие и годишната програма за развитие на читалищната дейност в Община Айтос през 2014 г. Годишната държавна субсидия е в размер на 147 хил. лв., която почти изцяло ще покрие възнагражденията на персонала. С цел изпълнение на програмата и провеждане на заплануваните мероприятия съветниците от ГЕРБ предложиха отпускане на 50 хил.лв., което бяха приети при гласуването на бюджета.