Google стартира Project Tango

Google иска да даде на смартфоните човешкото усещане за пространство и движение

Google обяви, че стратира Project Tango, в рамките на който, базиран на Android прототип на телефон с 3D сензори ще се предостави на разработчиците на софтуер, съобщава Techcrunch. Използвайки сензорите си, телефонът не само проследява движение, но може да създаде визуална карта, използвайки триизмерно сканиране. Компанията смята, че съчетанието на тези сензори с техника за компютърно зрение ще отвори врата за развитие на навигацията на закрито, за видео игри и множество други приложения. Google дава възможност на разработчиците да се регистрират за достъп до телефоните, като първоначално ще бъде избрана ограничена група от 200 специалисти. 
“Project Tango се стреми да даде на мобилните устройства подобно на човешкото разбиране за пространство и движение с най-модерните сензори и компютърно зрение”, казва Джони Лий от отдела на Google, който разработва технологията. Телефоните на Tango са оборудвани с компас и джироскоп, като всеки друг телефон, но в допълнение разполагат с визуални сензори, които могат да сканират пространството около себе си. 
В сърцето на този телефон обаче се намира процесорът Myriad 1, произведен от стартиращата компания Movdius. Това, което прави този чип революционен е мощността му, съчетана с използването на много малко енергия. Повечето 3D системи, като Kinect на Microsoft, използват много енергия, което ги прави непригодни за мобилните устройства, чийто батерии не са с достатъчен капацитет. Интегрирането на триизмерен сензор в смартфон беше невъзможно досега точно заради проблема със захранването. Процесорът на Movidius обаче може да даде решение. Той е способен да произведе 1 терафлоп обработваща мощност само с няколкостотин миливата електричество. 
Google отбелязва, че технологиията е в ранна фаза на развитие и има още много работа. А сега предстои да видим как разработчиците ще разгърнат потенциала на хардуера в софтуерни приложения.