Заплашва ни безпрецедентна криза за учители

В професията почти не влизат млади хора

Само след 10 години България ще се изправи пред безпрецедентна криза за учители, ако педагозите у нас продължат да се топят със сегашните темпове. Това стана ясно от доклад за работещите в системата, изготвен от министерството на образованието. От документа се разбира, че само за шест години - между 2007 до 2013 г. близо 10 000 преподаватели са напуснали сферата.

Като основни причини освен пенсионирането от ведомството посочват и негативната демографска тенденция. В районите, където няма деца, намалява и нуждата от педагози и заради това хиляди професионалисти са потърсили препитание другаде.  

В професията почти не влизат млади хора - от работещите около 88 000 учители близо 2500 са под 30-годишна възраст, пише в днешния си брой „Преса”. Недостигът не е поради липсата на прясно дипломирали се висшисти - в момента в педагогическите факултети в страната са записани 20 000 студенти в съответните направления.

Въпреки негативната тенденция единствено България и Чехия от всички европейски държави нямат приети правила за развитие на учителите и привличането на повече млади в професията.

В момента всеки трети преподавател е над 55-годишна възраст, сочат анализите на просветното министерство. От ведомството на Анелия Клисарова са набелязали мерки срещу масовия отказ от професията. Те включват повече обучения за действащите преподаватели, както и стъпки за повишаване на заплатите.

В момента средното учителско възнаграждение за страната е 777 лв. Младите педагози се подписват под 450 лв. В ефира на Дарик радио миналата седмица Клисарова обяви, че възнагражденията на младите учители ще бъдат увеличени от юли. Според нея на страната ни са необходими „учители от XXI век”. Това се налага, тъй като тъй като колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати.