Цигани изсичат резерват в Ямболско

Районът пред екологична катастрофа

От години роми секат и продават дървета в Ормана – резерват с над 500 биологични вида, и никой не може да ги спре. Заради незаконната сеч районът днес е пред екологична катастрофа.

Ормана е емблематично място за всички ямболии. От 1956 г. местността, която се простира на повече от 7500 хектара, е резерват с уникални за страната ни растителни видове. Сред тях е ямболският мразовец.

„За целия Балкански полуостров то се среща единствено и само в Ормана и е вписано в Червената книга на България за защитени видове. Това означава, че няма как тази местност да не е защитена. Друг ендемичен вид е блатното кокиче, от което се извлича лекарството нивалин.То се среща изключително и само на територията на Ямболския Орман”, обясни пред bTV етнологът Горан Стефанов.
Вместо защитен и опазван, от години Ормана е жертва на поголовна сеч. Близостта му с ромския квартал и липсата на контрол, са превърнали уникалната местност в тъжен пример за безхаберието на институциите. Най-пострадалата, южна част на резервата, е собственост на община Ямбол, а останалата се стопанисва от Държавно ловно стопанство-Тополовград.
Преди да ги потърси, за да разберем чия отговорност е опазването на Ормана, екип на bTV реши да провери дали е истина,че там се сече всеки ден. Още по пътя личат доказателствата. „Може и да не е разрешено и сигурно не е, ама нито сечем дебело, а това, което е паднало, и нямаме сили за друго", каза жена с дърва в ръце.

Виждар се обаче каруци, в които роми секат и товарят здрави дървета. Присъствието на екипа ни е забелязано веднага, след 5 минути двете каруци с над 10 роми тръгват, натоварени догоре. Викаме полиция, която така и не идва. Питаме каква е отговорността им за опазването на Ормана.

От РПУ-Ямбол ни отговарят писмено, че полицейските патрули се отзовават на всеки подаден сигнал за незаконна сеч, макар че нашият бе пренебрегнат. Уведомяваме и компетентния орган в лицето на Горска стража-Сливен.

Директорът на Държавно горско стопанство-Тунджа Христина Жечева твърди, че е запозната с проблема, но южната част, която се сече от години, е общинска собственост. „Бихме могли да поемем ангажимент, ако имаме договор с общината. Ако желаят, ние ще извършваме охраната”, каза тя.

След няколкодневни разговори, от Община Ямбол отказаха коментар.