Как влияят смартфоните на продуктивността на служителите?

Ново изследване разсейва някои схващания за умните машинки

Чудели ли сте се как влияят „умните” телефони на продуктивността на служителите?

Първият ви отговор вероятно е, че те пречат, тъй като с тях може да се сърфира в интернет, да се играят игри и да се влиза в социалните мрежи. По този начин работниците се разсейват и не се концентрират върху работата си.

Скорошно изследване обаче показва, че това твърдение не е вярно, пише сайтът „Машабъл”. Според изследователите малките почивки, които могат да бъдат правени с умните машинки, подпомагат по-добрата работа на служителите.

Резултатите са получени в резултат на наблюдение на 72-ма работници в Южна Корея. За целта на смартофоните били свалени приложения, които да измерват колко време съответният служител прекарва в интернет. Резултатите били разделени на 3 групи – социални мрежи, забавление и социални контакти и лична работа (например писане на мейли), които касаят съответният потребител.

Учените открили няколко неща. Първо – положителна връзка между използването на смартфони, което дава възможност за кратка почивка, и удовлетвореността в края на деня. Второ – анкетираните били по-доволни, когато с помощта на умните си устройства влизали в социалните мрежи, отколкото в случаите, когато те търсели забавни клипчета или си вършели някаква работа. Накрая, но не на последно място – прекалено многото висене в сайтове като Twitter, Facebook и др. не влияе добре върху продуктивността.