До лятото оставаме без личен лекар

Прекратяват практиката на 2000 джипита в страната, от които 300 - в София

2000 лекарски практики ще бъдат закрити до 3 юни, предупредиха от Дружеството на общопрактикуващите лекари на пресконференция днес. Това предаде БНР.

Свикнали сме да се обръщаме към личните си лекари за какво ли не – джипитата са лесно достъпни, а и сме с нагласата, че разбират „от всичко”.

Оказва се обаче, че половината от общо 4723-мата лични лекари в цялата стана все още не са завършили специализацията си. 678 от тях пък въобще нямат специалност.

Тези данни цитира д-р Володя Василев, председател на организацията.

Заради сега действащото законодателство след този срок (3 юни 2014 г.) всички лекари без пълна специализация няма да имат право да преглеждат пациенти. Тогава изтича периодът, в който те трябва да завършат една от специалностите: „Обща медицина”, „Вътрешни болести”, „Педиатрия” и „Спешна медицина”, обясни Василев, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите му в момента има общопрактикуващи лекари, които са с други специалности – например „Неврология”, „Хирургия” и „Психиатрия”.

Само в София правилото ще засегне 300 джипита. На всеки личен лекар се падат по около 1000 осигурени пациенти и, според председателя на организацията, „след 2 години няма да има кой да преглежда”.

"Няма регистрирана информационна банка. Знаят само колко са лекарите. Ама колко са, на колко са години, какво ще правят. Никой не си е направил този труд”, коментира още той.

От бранша не са убедени, че проблемът може да бъде решен в срок. Евентуално би могло да се намери решение за хората, които все пак са започнали специализация и предстои да я завършат, но не и за останалите лекари.

А за тях е трудно да работят на 24-часови смени и в същото време да придобият нужната квалификация, посочи Володя Василев. По думите му в крайна сметка хора с дългогодишен опит ще бъдат принудени да прекратят практиката си.

Дружеството предлага да се удължи срокът за специализацията, както и да отпадне изискването за 16 месечния срок за стажуване в собствената си практика. Те смятат, че той е излишен за лекари с 10-годишен опит в областта.