Цял град се обърна срещу месарска витрина с цели животински глави

Антикампанията принудила магазина да се откаже от търговската си стратегия

Търговското градче Съдбъри, намиращо се в източната английска провинция Съфолк, има вековна традиция в месопреработвателния сектор. През последните 100 години месарите правят всичко възможно, за да пазят реномето си на добри професионалисти, осигуряващи винаги прясна и висококачествена стока.

Ето защо, минавайки покрай витрините на местните месарници, незапознатият с тези традиции потребител може да се главозамае от изложените зад стъклата птичи, свински и заешки произведения, подредени грижливо, за да имат добър търговски вид. И градът се гордее с това.

Неотдавна обаче „пришълци” в затворената търговска общност прекрачиха тънката граница, която местният бранш преди десетилетия е поставил, разказва „Дейли Мейл”.

Отскоро в Съдбъри пазарно място си е намерил и бизнесът на JBS Family Butchers. Компанията има обекти и в Лондон; всички те имат лъскав вид и той определено не се нрави на местните жители. Персоналът на JBS обаче работи усърдно, както всички останали; по пода на склада има дървени стърготини, а собствениците се гордеят с топлата си и директна връзка с местни производители и доставчици и са привърженици на природосъобразния начин на живот.

Всеки ден месарите от JBS полагат големи старания, за да подредят своята витрина, така че тя да изглежда „специална и атрактивна за купувачите”. Това включва излагането на различни видове месо и дивеч, направени да изглеждат така, сякаш току що са уловени.

На местните жители обаче им дошло малко вповече, когато зад витрината започнали да ги гледат цели оскубани птици и свински или еленски глави.

Тогава те започнали война. Срещу новата месарница завалели анонимни сигнали, които прераснали в цяла антикампания. Социалните мрежи и местните вестници били пълни с оплакванията на граждани, негодуващи срещу стряскащата витрина. Хората изпращали анонимни имейли, „пълни с омраза” – появила се дори група, която опитала да организира бойкот срещу магазина.

Като цяло от JBS били учудени от реакцията на хората. „Все пак ние живеем в град с търговски традиции в месарството и аз съм много изненадан, че хората се чувстват по този начин”, споделя Ричард Никълсън, който е асистент мениджър на обекта. Той добавя, че борбата с големите търговски вериги е трудна и без инциденти като този.

Малката общност обаче е категорична: „Витрината им прилича повече на сцена от хорър филм. Те дори са подредили редица с катерици. Кой яде катерици?!”, се оплаква от своя страна един от гражданите. Друг пък е писал на местно издание, че заради тези висящи животни не може да води 12-годишната си дъщеря в магазина за сладки изделия в съседство.

В крайна сметка местните хора победили и JBS Family Butchers спрели да подреждат витрината си.

Сега зад стъклото има единствено табела с надпис: „Поради оплаквания магазинът няма витрина”.

Снимки на скандалната витрина можете да видите в нашата галерия