Едва една пета от българите в Германия получават социални помощи

Клипчета ще информират българските роми за работа в Германия

„В Германия пребивават основно три контингента български граждани – това са хора с висока квалификация, които България губи трайно; българи, които имат различна квалификация и си търсят работа в Германия от България; българските роми, които не могат да се интегрират на българския пазар на труда, камо ли на друг в рамките на Европейския съюз”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Лавината, от която всички се опасяваха, така и не настъпи. В Германия никой не се съмнява в принципа за свободно движение в ЕС”, изтъкна Н. пр. посланикът на Федерална република Германия в Р България Матиас Хьопфнер. „Данните показват, че от 20 хил. българи, едва 4100 са тези, които получават някакъв вид социална помощ”, допълни Анели Бунтенбах от Федералното председателство на ДГБ - Конфедерацията на профсъюзите от Германия. Тя каза още, че българите пристигат в Германия с основа цел да работят, а не за да подават заявления за социални помощи.

„Въпреки че висококвалифицираните и българите със средна квалификация са 2/3, на очи бият тези, които са с ниска квалификация”, изрази съжаление Пламен Димитров. Анели Бунтенбах подчерта в допълнение, че българските студенти в Германия в последните години са втората най-голяма група след студентите от Китай.

Конфедерацията на профсъюзите от Германия предлага в рамките на съвместното сътрудничество с КНСБ да бъдат разработени информационни видео клипове, които да се разпространяват в интернет.

„Стигнахме до този извод, след като посетихме кв. Факултета в София. Там повечето от хората не могат да прочетат брошурата, която с КНСБ изготвихме преди три месеца и която дава много пунктуална информация за това, което трябва да направи човек преди да замине и по време на престоя си в Германия”, каза Анели Бунтенбах.  „Идеята е да даваме консултации за работа в Германия чрез Youtube”, допълни още тя. Бутенбах изрази надежда, че ЕК ще приеме бюджетна линия, за да финансира идеята за мобилност. Център за консултации към КНСБ ще започне да функционира до края на тази пролет.

От Агенцията по заетостта приветстваха идеята и информираха, че ще съдействат за излъчването на видео клиповете в областните дирекции „Бюро по труда” в страната.