Ще остане ли без джипита Добрич от юни?

Около 10 лекарски практики в региона са заплашени от закриване

Около 10 лекарски практики в Добричка област са заплашени от закриване, тъй като семейните лекари, които ги обслужват нямат специалност. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на регионалната лекарска колеги на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Галя Василева. В Закона за здравето е заложено всички лични лекари, които нямат придобита специалност по "обща медицина", "вътрешни болести", "педиатрия" или "спешна медицина", да закрият практиките си от юни 2014 година. Преди дни министърът на здравеопазването заяви, че срокът ще бъде удължен с още една година, но по думите на д-р Василева това все още не е окончателно решено, тъй като не е взето становището на БЛС.

 

В Добричка област има 140 общопрактикуващи лекари, от които 57 са без специалност. Повечето от тях обаче вече са започнали обучение и до година-две ще получат нужната квалификация. Само около десет семейни лекари в региона изобщо не са започвали специализация и има опасност практиките им да бъдат закрити. Става дума за хора в предпенсионна или пенсионна възраст, които не виждат смисъл в това допълнително натоварване, коментира председателят на лекарската колегия.

 

Според д-р Василева удължаването на срока за придобиване на специалност не е оправдано. Тя отбеляза, че специалността "обща медицина" е въведена от 1999 година и вече са минали 15 години, през които всеки е имал възможност да вземе специалност. "За мен, колкото и да се удължава този срок, който няма желание, няма да започне допълнителното обучение", посочи Василева.

 

Според нея при закриването на семейни лекарски практики няма опасност пациентите им да станат без медицинско обслужване, тъй като законът позволява лекарите без специалност да продължат да работят. Необходимо е само да преминат на трудов договор към практиките на свои колеги със специалност и при необходимост да ползват тяхната консултантска помощ.

 

Д-р Василева подчерта, че според нея големият проблем е друг и се крие в липсата на интерес сред новозавършилите медици да специализират "обща медицина". Голяма част от семейните лекари в региона са на възраст между 45 и 55 години и ако тенденцията продължи след десет години няма да има кадри, които да заемат тяхното място, алармира Василева.