Последно, има ли хормони в пилешкото, или не?

Според БАБХ използването на забранени вещества е "технически" невъзможно

"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо. Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството?" – това се казва в днешното изявление на Българската академия по безопасност на храните (БАБХ) по повод тиражираната информация за пълно с хормони и антибиотици пилешко месо на българския пазар.

По принцип реториката не е особено характерна черта на официалните пресрелийзи на институциите, но последните журналистически публикации по темата и скоростта, с която те се разпространиха от уста на уста, изглежда е разгневило агенцията.

Преди няколко дни беше разказана историята на малката Симона, чието тяло има проявления на хормонален дисбаланс. Назначената ù диета с отсъствие на пилешко месо е поставила показателите ù в норма и така лекарите са потвърдили, че, да, тя е яла пиле с допълнителен „хормонален коктейл”.

В отговор на това от БАБХ признаха, че контролът на храните не е всеобхватен, тъй като се извършва на база представителна извадка. Т.е., теоретично е възможно някъде по магазините да има хормонални партиди пилешко, които да са останали извън официалната статистика. А тя е, че анализите на птичите меса по пазарите в ЕС са показали единици случаи за последните 30 години, от които нито един не е у нас.

В днешното си съобщение от агенцията заявяват, че за 15 години системата RASFF не е констатирала нито един такъв случай на територията на целия Европейски съюз. При мониторинговите изследвания в България също не е установено нерегламентирано влагане на препарати в продуктите, като проверките са обхванали над 70 на сто от птичите стада у нас, уверяват те.

Ако обаче се запитаме за останалите близо 30%, ще открием, че става дума за аналогична информация, но с друг акцент.

БАБХ е категорична, че хормоните, с които "се спекулира", изобщо не са, и никога не са били, разрешени и използвани в птицевъдството в Европа и САЩ. Освен това употребата им, казват от агенцията, е невъзможна и технически неизпълнима.

"Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо", се казва в съобщението.

Оттам твърдят, че, противно на тези „спекулации”, в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо, не защото им се дават хормони, а заради „много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес”.

С други думи, пилетата във фабриките живеят по-здравословно от нас!