ШОК! Ядем пилета, киснати в белина!

Редица неправителствени организации изразиха безпокойството си във връзка с възможността в ЕС да бъдат внасяни храни, вредни за човешкото здраве

Редица неправителствени европейски организации изразиха сериозно притеснение относно вносното птиче месо, дошло на Стария континент от САЩ. За птицевъдството в Щатите има по-ниски санитарни изисквания от европейското. Пилетата там се колят, след което се потопяват в хлорен разтвор, за да се убият всички микроорганизми в тях. На противомикробно третиране с амоняк отвъд океана подлагат и говеждото месо.
В Европейския съюз вносът на такова месо е забранен от 1997 г. В Русия действа същата забрана.

Редица германски неправителствени организации изразиха безпокойството си във връзка с подготвяното споразумение за "Партньорство за трансатлантическа търговия и инвестиции" и възможността в ЕС да бъдат внасяни американски храни, вредни за човешкото здраве, пише БЛИЦ. Биозащитниците се опасяват, че по силата на бъдещото търговско споразумение между ЕС и САЩ на европейския пазар може да проникне американско пилешко, киснато в белина, или говеждо, обогатено с хормони, поради различните стандарти за храните отвъд океана. Този проблем коментира eлектронното издание EU Observer.

Главният преговарящ по споразумението от страна на ЕС успокои германците с думите, че хранителните стандарти на общността не подлежат на компромис. „Хормоните са забранени, а по отношение на ГМО има строг режим и това няма да се промени", увери Игнасио Гарсия Берсеро на пресконференция в Берлин.

Според него строгият режим за контрол върху употребата на химически вещества също няма да бъде променен, тъй като "взаимното зачитане" на стандартите за безопасност на храните се отнасяло само за случаите, когато стандартите били "съвместими".

Неотдавна репортаж на германската обществена телевизия цитира американски лобисти, които се опитват да заобиколят съществуващите забрани в ЕС върху пилешкото, третирано с хлор и „хормонално обогатеното" говеждо месо.

„Има съмнения у някои германци, че можем да направим компромис с нашите принципи. Това няма как да стане", каза Берсеро.

Той заяви, че официалните американски преговарящи са „професионалисти". Иначе било нормално лобистите на американските животновъдни компании да защитават интересите си. Освен това, по думите му, преговорите се водели при пълна прозрачност. Не така мисли обаче френският евродепутат от зелените Яник Жадо, който е член на комисията по търговия. Според него достъпът до документите е проблем: малцина депутати имали право да четат „забранените текстове".