По-висок риск от аутизъм за деца на възрастни бащи

Годините, на които един мъж реши да стане баща оказват голямо влияние върху здравните и социално проблеми на децата им

 Децата на по-възрастните бащи са по-склонни към аутизъм, психически разтройства и лошо представяне в училище, предупреждават учени.

Според британското изследване, рискът от аутизъм е по-висок при децата, чиито бащи са на възраст над 45 г., за разлика от тези, на които татковците са на възраст между 20 и 30 г. Склонността към биполярно разстройство също има връзка с годините на бащите, се посочва в доклада на "JAMA Psichiatry journal".

Учените предупреждават, че годините, на които един мъж реши да стане баща оказват голямо влияние върху здравните и социално проблеми на децата им. Връзката между бащината възраст и диагнозите поставени на децата се крие в генетични грешки в производството на сперматозоиди.

"Конкретните асоциации с възрастта на бащите са много по-големи, отколкото в предишните проучвания. Напредъкът на възрастта е свързан с редица проблеми и увеличаването на скоростта, с която се случват тези проблеми", коментира изследователят Брайън Донфорио.

Предишни проучвания показват, че е по-вероятно бащите на възраст от 50 и повече години да имат деца с диагнозата аутизъм.