Пак тесла за потребителите! EVN поиска увеличение на цените

Цената на електроенергията за бита и бизнеса да се повиши средно със 7,9 на сто за периода от юли тази година до юни 2015 година, предлага енергийното дружество EVN, обслужващо югоизточната част на страната

В случай, че ДКЕВР приеме предложението, председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер обясни как според него трябва да се променят дневната и нощната тарифи:

Цените за битови клиенти в Югоизточна България биха се променили средно с 9%, което би довело до:
- промяна на дневната тарифа със 7,86% от сегашните 0,15327 лв./квтч. (без ДДС) на 0,16532 лв./квтч. (без ДДС)
- промяна на нощната тарифа с 14,79% от сегашните 0,08676 лв./квтч (без ДДС) на 0,09959 лв./квтч. (без ДДС)
Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 210 квтч. дневна енергия и 70 квтч. нощна енергия, предложението на EVN България ще промени стойността на месечната фактура на това домакинство с 3,43 лв. т.е. от 38,26 лв. на 41,69 лв. (без ДДС).

Ние трябва да имаме разходно ориентирани цени, ние не можем да продаваме енергия под себестойността, подчерта Золфлнер.

За бизнеса, според EVN, увеличението на цената на тока трябва да е с около 6,5 на сто.

Според разпространеното до медиите съобщение, предложението на EVN България отразява действително необходимите разходи за качественото функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България през следващия ценови период. То цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители.

Пример за това е непрозрачното намаляване на признатите технологични разходи на EVN България от 10% на 8% при реално постигнато ниво от компанията 10.8%. За сравнение средното ниво на признат технологичен разход на електроразпределителните компании в Югоизточна Европа е 13.99%. За да намали технологичния си разход на 10.8% от разчетеното през 2005 г. ниво 20.5%, EVN България инвестира над 1,1 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България, които бяха осигурени от реинвестиране на постигнатата печалба през тези години и привлечен капитал чрез банкови заеми.

От другите две енергодружества - ЧЕЗ и Енерго-Про, заявяват, че все още не са готови с разчетите си за цената на тока, но не е изключено и те да излязат с подобни предложения.