Как да доживеем до 120 години?

Учени разгадаха тайната на столетниците, диета „Окинава” гарантира век здраве

Гените са виновник №1 за дългия живот. Ако искате децата ви със сигурност да чукнат 100, а да достигнат дори и до 120 г., е най-добре още сега да се преместите в Сардиния (Италия), Нова Скотия (Канада) или на остров Окинава (Япония) и да пристанете в някоя от местните фамилии. Това са трите световни оазиса на дълголетието. Учените отдавна изследват хората, родени на тези места, за да открият защо точно те черпят от кладенеца на вечната младост. В Сардиния хората, които преминават стоте, са два пъти повече, отколкото където и да е другаде в Европа. Същото се отнася и за канадците в Нова Скотия. В Окинава пък живеят най-много столетници в света - 600 души там от общо 1,3 милиона карат своя втори век. Японците дължат дълголетието си до голяма степен на така наречената диета "Окинава". Основният принцип в нея е недояждането. Столетниците там не пият алкохол, не пушат, правят гимнастика и ядат предимно ориз, соя и риба. Всичко това удължава живота им и те печелят най-малко 8 години повече в сравнение с американците и европейците, които се тъпчат с хамбургери и чипс пред телевизора. Но не само храната е важна. Това доказват старците в Сардиния и Нова Скотия. Голяма част от тях обръщат по чашка-две вино или уиски. Сред дълголетниците там има и пушачи. Така че единственият отговор на загадката защо точно те доживяват достолепна възраст се крие в гените. Най-интересен е случаят в Сардиния. Там генна мутация е причина за роенето на столетници. Учени от университета в Сасари години наред събирали кръвни проби от хората в областта. Натъкнали се на обяснението за дългия живот в провинция Нуоро. Това е един от най-рехаво населените региони в Европа. През вековете семействата, обитаващи тази провинция, се свързали в тясно роднинство чрез бракове помежду си. В резултат се появил генен дефект, който се превърнал в ефект. В Х-хромозомата на хората в Нуоро липсва ензим, наречен глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа. Резултатът от този дефект може да бъде анемия,но и частична резистентност срещу малария например. В Сардиния учените наблюдават това, което наричат "Балансиран полиморфизъм". Недостатъците, причинени от определена генна мутация, се компенсират от някои предимства - в този случай дълголетие. Така става ясно не само защо столетниците в Сардиния са толкова много, а и защо преобладават мъжете. Навсякъде другаде по света жените, достигащи дълбока старост, са два пъти повече от мъжете, докато в този регион е обратното.
ДИЕТА “ОКИНАВА” или как да доживеем 120 години
Може да се яде:
без ограничения- вода, чай, краставици, салата, тиквички, портокал, праскови, водорасли, ябълки, обезмаслено натурално кисело мляко
без да се прекалява- банани, картофи, бяла риба, ориз, фиде и макарони, птиче месо, ядки
в малки количества- мазна риба, хляб, месо без мазнини, сухи плодове, пица, сладолед
рядко - бисквити, орехи, шоколад, масло, олио
Предимството на тази бедна на калории диета е и че с нея се поемат по-малко вредни вещества, което също води до подмладяване на организма. Важно е храната да се разделя на малки порции и да ставате от масата, преди да сте се заситили.