Синът на убития се разплака в съда: Баща ми бе размазан

Истината за бруталната смърт на бай Мето излезе наяве (обновена)

Тодор Танев е мъжът, станал един от основните свидетели на убийството на бай Методи в нощта на 24 срещу 25 май миналата година. По негово описание е направен и фото-роботът на Александър Скръчков, използван за залавянето на изверга.

Във фаталната нощ Танев се прибрал около 3,30 часа през нощта. Започнал да се приготвя за лягане, когато чул шум и викове. Показал се на прозореца на жилището си на ул. "Жулио Кюри" и видял как мъж блъска по таксиметрова кола и чупи предния десен фар на автомобила. Успял да забележи, че от ръката на обвиняемия текнала кръв, същевременно друг мъж го дърпал.

Зад таксито в този момент имало още три коли, които обаче не могли да минат, дали на заден и изчезнали в нощта, посочи Тодор Танев в съда.

Тогава свидетелят решил да слезе на улицата, за да види какво става. Там заварил бай Мето, Александър и приятеля му Христо да си говорят относително нормално и тръгнал да се прибира. След минути обаче отново се разнесли викове: "Остави го, не го бий".

Веднага си обух маратонките и слязох долу обратно. Приятелят на Александър вече си бил тръгнал, разказа Танев. Извикал на нападателя: "Остави го" и тръгнал да се прибира, но Александър го последвал и двамата се сблъскали. Тодор успял да повали Скръчков. След това отишъл да види как е бай Методи.

Таксиметровият шофьор лежал по гръб.

Гледката беше ужасяваща, всичко бе в кръв, имаше по плочките, по бордюра. Лицето на Методи не се различавало от кръв, посочва свидетелят.

Тодор накарал друг съсед да извика бърза помощ и полиция. В този момент Александър се изправил, заканил му се, извикал: "Ти кой ще удряш, бе" и избягал по посока на Центъра.

За помощ по-късно пристигнали и колегите на бай Методи. Шофьорът ги повикал още при караницата, но от стреса и напрежението съобщил грешен адрес – вместо "Жулио Кюри", той ги изпратил на "Жан Журес".

Самият Александър демонстрира нагло отношение по време на днешното заседание.

Като чу, че вика "остави го", сигурни ли сте, че е викал на мен, а не на шофьора, подхвърли той.

Този човек няма място в обществото, потресен съм от наглостта му, коментира синът на жертвата Велизар и поиска най-тежкото наказание, предвидено от закона - доживотен затвор без право на замяна. Съпругата на жертвата пък не успя да издържи на напрежението и напусна залата по време на изслушването на свидетелите. Пред журналисти тя обяви, че за нея Александър е завършен убиец.

Самият Велизар Ганчев при изслушването пред съда обяви, че е пристигнал на мястото на инцидента, когато линейка вече е вдигала пострадалия, за да го откара в болница. Колега на баща му го събудил около 4,30, като му съобщил, че е станало нападение. „Не съм виждал такова нещо. Такова лице се вижда само по филмите“, заяви през сълзи Велизар, когато съдията го накара да опише гледката. Той уточни, че лицето на Методи и било буквално размазано, като баща му е претърпял 2 операции на главата, 2 на очите и една лицево-челюстна. При престоя си в КАРИТ в Хирургиите на "Пещерско шосе" Методи е бил в съзнание, но не е можел да разговаря, като е отговарял на прости въпроси с ръкостискане. Пострадалият почина на 17 юни 2013 година в болницата. „Това беше един истински баща, просто перфектен“, заяви пред съда Велизар, който не можеше да сдържи сълзите си.

По-рано днес съдията назначи очна ставка между двама от свидетелите – Христо Марков и Соня Стефанова, след като имаше сериозно разминаване в показанията им. Според Христо, Соня и Стоян са присъствали на побоя, но според момичето те са си тръгнали доста преди това. В крайна сметка стана ясно от показанията на останалите свидетели, че двамата наистина не са били на „Жулио Кюри“. Потвърдено от други свидетели бе и това, че Христо не е участвал в побоя и дори се е опитал да спре Александър, но безуспешно.

Пред съда днес застанаха още Стела Манчева, която се е возила в злополучното такси, но се уплашила и избягала, когато е възникнала кавгата, както и двама колеги на Методи, отзовали се на мястото при новината за нападението над него. Показания дадоха още приятели на Христо, които са пътували на другата сутрин с него до Слънчев бряг.  

Още за свидетелските показания в съда виж ТУК.