Решено! Осъдиха убиеца на Методи! Ще лежи 20 години

230 000 лева кръвнина трябва да плати Александър на почерненото семейство (обновена)

Окръжен съд - Пловдив осъди на 20 години затвор при строг режим Александър Скръчков. Той е признат за виновен за зверското убийство на Методи Гачев. 80 хиляди лева е кръвнината, която той трябва да изплати на вдовицата на починалия таксиметров шофьор, още толкова на единия му син Велизар и 70 хиляди на другия - Пламен.

Александър Скръчков не трепна при произнасянето на присъдата.

По-рано днес в съда той не се призна за виновен. На изслушването Сръчков каза, че няма спомен от нощта на 24 май. "Няма да си го простя, ако съм го извършил наистина. Ако е така, дайте ме на разстрел", заяви той в своя защита.

На 24 май 2013 година с брат ми Стоян, съседката Соня и доведеният ми брат Христо бяхме на абитуриентски  бал. Първо стояхме вкъщи, след което отидохме в апартамента на майка ми в Изгрев. После се качихме в с. Марково, където продължихме да празнуваме до към 20.00 часа и изпихме голямо количество алкохол“, каза в съда Скръчков. След това Стоян, Соня, Христо и подсъдимият отишли да изпратят малкия брат до хотел "Санкт Петербург", където празнувал бала си. След 22.00 часа всички отново били до хотела, за да вземат малкия, купили си по 1 бутилка вино и се запътили към някакво заведение.

Това е последното нещо, което си спомня Скръчков за вечерта на 24 май. Следващият спомен на обвиняемия е на следващия ден, когато се събужда. Палецът на дясната му ръка е срязан и има охлузвания по нея, а коленето му били подути. По дрехите му от вечерта имало кръв, но това не събудило особени въпроси у него – помислил си, че е падал някъде и се е ударил.

След седмици, докато бил у майка си, Скръчков е арестуван.  В началото той си помислил, че задържането му е във връзка с предишно дело, по което е бил обвинен и задържан под стража за година и половина. Чак 4-5 часа след задържането му, той разбрал, че е обвинен в опит за убийството на Методи.

"В пресата излезе фоторобот, чудих се защо прилича на мен", разказва Александър. "Задавам си въпроси, на които няма отговор.", каза той, като продължаваше да се чуди, защо по пребития нямало негова кръв, след като бил счупил фара на колата на Методи и срязал пръста си.

Този човек няма място в обществото, потресен съм от наглостта му, коментира по-рано днес синът на жертвата Велизар и поиска най-тежкото наказание, предвидено от закона - доживотен затвор без право на замяна. Съпругата на Методи Гачев пък не успя да издържи на напрежението и напусна залата по време на изслушването на свидетелите. Пред журналисти тя обяви, че за нея Александър е завършен убиец.

Самият Велизар при изслушването пред съда обяви, че е пристигнал на мястото на инцидента, когато линейка вече е вдигала пострадалия, за да го откара в болница. Колега на баща му го събудил около 4,30, като му съобщил, че е станало нападение. "Не съм виждал такова нещо. Такова лице се вижда само по филмите", заяви през сълзи Велизар, когато съдията го накара да опише гледката. Той уточни, че лицето на Методи и било буквално размазано, като баща му е претърпял 2 операции на главата, 2 на очите и една лицево-челюстна. При престоя си в КАРИТ в Хирургиите на "Пещерско шосе" Методи е бил в съзнание, но не е можел да разговаря, като е отговарял на прости въпроси с ръкостискане. Пострадалият почина на 17 юни 2013 година в болницата. "Това беше един истински баща, просто перфектен", заяви пред съда Велизар, който не можеше да сдържи сълзите си.

Още за свидетелските показания в съда виж ТУК и ТУК.