Избрани Новини
Най-отвратителните деликатеси в света
06-03-2014, 17:38
Автор:Пенко Тодоров
Още по Темата:Китайски рибар улови 130 милиона долара
Ужас! Китайци ядат човешки крака и цели кучета - ВИЖТЕ СНИМКИ!
Ако обичате китайска храна, не гледайте това (видео)
Коледните елхи -деликатес в зоопарка на Добрич
Половината варненски мандри с деликатес от палма вместо сирене
Чакаме ЕС да защити още шест български деликатеса
Какво ни „спестяват“ производители на храни?
Агенцията по безопасност на храните: Няма хормони в пилешкото!
Пускат над 600 контейнера в Бургас за хранителни отпадъци
7 златни храни в борбата срещу рака
7 златни храни в борбата срещу рака (ГАЛЕРИЯ)
Ако не обичате пилешки дробчета и печурки в масло, какво ли ще кажете за тези екзотични предложения?
Вино от змии - Югоизточна Азия
Разпространено включително в страни като Виетнам и Китай. Може да се направи по различни начини, например чрез накисването на змия в оризово вино или чрез смесването на телесните ѝ течности (например кръв) с алкохол.
Престоели яйца - Китай
Любителите на този деликатес го наричат "вековни яйца". Разбира се, те не престояват в продължение на 100 години - само на няколко месеца; достатъчно, за да стане жълтъкът тъмнозелен, а белтъкът - кафяв... Прилича на фосил, нали?
Фугу - отровна риба - Япония
Немного ястия си струват да рискуваш живота си. Това се прави от отровни риби, чиито токсини трябва много внимателно да бъдат отстранени. От 2000-та година насам след консумирането на този деликатес в Япония са загинали над 20 души.
Пържени паяци - Камбоджа
Тези момчета имат много деликатен вкус, но според сведенията на очевидци заради тях близо 200 души седмично посещават ресторанта, който ги предлага, в Пном Пен. Това са тарантули, подправени с лимон и черен пипер.
Шиокара - Япония
Нищо чудно, че това ястие обикновено се предлага в комбинация със шотове уиски. Тази примамлива каша всъщност представлява морски деликатеси (например калмари), ферментирали в собствените си вътрешности.
Санакджи - жив октопод - Корея
На нас може да ни звучи като марсианска закуска, но санакджи е традиционно корейско ястие. Готвачите накълцват животинчето на парченца, докато е още живо, и при сервиране те още мърдат. Страшничко, нали?
Сърце от птица тупик - Исландия
Неотдавна топготвачът Гордън Рамзи скандализира света, опитвайки ястие със сърце от птицата тупик. С това той си спечели гнева и оплакванията на много фенове. Е, те явно не знаят, че това е национален деликатес в Исландия.
Хайвер от насекоми - Мексико
Всички сме чували, че текилата е алкохол, който се прави от соковете на синьо агаве. Дали обаче знаете, че в корените на същото растение живее специален вид мравки, чиито ларви са любими на мексиканците? Те наричат този снакс "насекомен хайвер"
Супа от копринени буби - Корея
Ако в някои държави копринената буба е високо ценена заради текстилните си качества, корейците я използват по съвсем различен начин... Представяме ви beondegi - предястие от тези буби, любимо в корейските страни.
Яйца, варени в урината на девствени момчета - Китай
Името на това ястие оставя всеки коментар излишен... Все пак ще добавим, че това е традиционна техника, заради която всяка пролет в китайския град Донггуанг се събира урината на млади момчета от местните училища.
Хакарл - разложена акула - Исландия
Кой да знае, че тези исландци имат такива откачени хранителни традиции? "Хакарл" те наричат ястие, приготвено от акула, "погребана" в собствените си течности, за да ферментира "в собствен сос" в продължение на няколко месеца. След това месото се нарязва на ивици и се изсушава.
Вино от бебета мишлета - Китай, Корея
Предполага се, че тази напитка има медицински качества. Дано да е така, иначе няма оправдание за хората, които я приготвят.
Гребен от петел - Италия, Франция
Звучи твърде екзотично, но всъщност е ключов елемент от кухнята на Западния свят. В Италия използват гребените на петлите, за да приготвят специален сос, а в древността във Франция са ги поднасяли като гарнитура.
Развалена херинга - Швеция
За това консервирано блюдо шведите имат специална поговорка, която гласи: "Колкото по-зле мирише, толкова по-добре е на вкус!".
Скалисти планински стриди - САЩ
Не се обърквайте от интересното име, това не са нищо друго, освен пържени тестиси на бик. Някога това е било любима храна на хората от Дивия Запад в САЩ. В днешно време често може да се открие на фестивали в западните щати.
Кафе от изходил се слон - Тайланд
С цената си от 1100 долара за килогам това е една от най-скъпите топли напитки в света. Подобно на кафето, обработвано от животинчето цибетка, кафените зърна на това минават през храносмилателната система на тайландските слонове. След това се отделят от слонската тор и... се сваряват на кафе.