Най-отвратителните деликатеси в света

Ако не обичате пилешки дробчета и печурки в масло, какво ли ще кажете за тези екзотични предложения?

Вино от змии - Югоизточна Азия

Разпространено включително в страни като Виетнам и Китай. Може да се направи по различни начини, например чрез накисването на змия в оризово вино или чрез смесването на телесните ѝ течности (например кръв) с алкохол.

Престоели яйца - Китай

Любителите на този деликатес го наричат "вековни яйца". Разбира се, те не престояват в продължение на 100 години - само на няколко месеца; достатъчно, за да стане жълтъкът тъмнозелен, а белтъкът - кафяв... Прилича на фосил, нали?

Фугу - отровна риба - Япония

Немного ястия си струват да рискуваш живота си. Това се прави от отровни риби, чиито токсини трябва много внимателно да бъдат отстранени. От 2000-та година насам след консумирането на този деликатес в Япония са загинали над 20 души.

Пържени паяци - Камбоджа

Тези момчета имат много деликатен вкус, но според сведенията на очевидци заради тях близо 200 души седмично посещават ресторанта, който ги предлага, в Пном Пен. Това са тарантули, подправени с лимон и черен пипер.

Шиокара - Япония

Нищо чудно, че това ястие обикновено се предлага в комбинация със шотове уиски. Тази примамлива каша всъщност представлява морски деликатеси (например калмари), ферментирали в собствените си вътрешности.

Санакджи - жив октопод - Корея

На нас може да ни звучи като марсианска закуска, но санакджи е традиционно корейско ястие. Готвачите накълцват животинчето на парченца, докато е още живо, и при сервиране те още мърдат. Страшничко, нали?

Сърце от птица тупик - Исландия

Неотдавна топготвачът Гордън Рамзи скандализира света, опитвайки ястие със сърце от птицата тупик. С това той си спечели гнева и оплакванията на много фенове. Е, те явно не знаят, че това е национален деликатес в Исландия.

Хайвер от насекоми - Мексико

Всички сме чували, че текилата е алкохол, който се прави от соковете на синьо агаве. Дали обаче знаете, че в корените на същото растение живее специален вид мравки, чиито ларви са любими на мексиканците? Те наричат този снакс "насекомен хайвер"

Супа от копринени буби - Корея

Ако в някои държави копринената буба е високо ценена заради текстилните си качества, корейците я използват по съвсем различен начин... Представяме ви beondegi - предястие от тези буби, любимо в корейските страни.

Яйца, варени в урината на девствени момчета - Китай

Името на това ястие оставя всеки коментар излишен... Все пак ще добавим, че това е традиционна техника, заради която всяка пролет в китайския град Донггуанг се събира урината на млади момчета от местните училища.

Хакарл - разложена акула - Исландия

Кой да знае, че тези исландци имат такива откачени хранителни традиции? "Хакарл" те наричат ястие, приготвено от акула, "погребана" в собствените си течности, за да ферментира "в собствен сос" в продължение на няколко месеца. След това месото се нарязва на ивици и се изсушава.

Вино от бебета мишлета - Китай, Корея

Предполага се, че тази напитка има медицински качества. Дано да е така, иначе няма оправдание за хората, които я приготвят.

Гребен от петел - Италия, Франция

Звучи твърде екзотично, но всъщност е ключов елемент от кухнята на Западния свят. В Италия използват гребените на петлите, за да приготвят специален сос, а в древността във Франция са ги поднасяли като гарнитура.

Развалена херинга - Швеция

За това консервирано блюдо шведите имат специална поговорка, която гласи: "Колкото по-зле мирише, толкова по-добре е на вкус!".

Скалисти планински стриди - САЩ

Не се обърквайте от интересното име, това не са нищо друго, освен пържени тестиси на бик. Някога това е било любима храна на хората от Дивия Запад в САЩ. В днешно време често може да се открие на фестивали в западните щати.

Кафе от изходил се слон - Тайланд

С цената си от 1100 долара за килогам това е една от най-скъпите топли напитки в света. Подобно на кафето, обработвано от животинчето цибетка, кафените зърна на това минават през храносмилателната система на тайландските слонове. След това се отделят от слонската тор и... се сваряват на кафе.

Вижте снимки на тези храни в нашата галерия