Задава се нов скандал Дюнигейт

Фирма превърна хотел в апартхотел на първа линия

Задава ли се нов скандал Дюнигейт и как върви бизнесът на фирмата, която преди година се опита да застрои дюните в Несебър? Има най-малко 4 жалби до различни институции, сред които община Несебър, строителен контрол и прокуратурата. Разрешението на фирмата е издадено на 27 януари, т.е. когато вече е била построена сградата, показа репортаж на TV7.

Притеснението на еколозите е, че след сегашното разрешение за апартхотел ще трябват паркоместа, които ще се правят за сметка на защитените територии. През 2008 г. фирмата получава строително разрешение за хотел.

Както burgas.utre.bg първи съобщи, през ноември 2013 г. обаче инвеститорите променят намеренията си и искат да променят предназначението на обекта си на сграда за продажба на апартаменти или с други думи - апартхотел.

Не чакат решението на община Несебър, нито съгласуването с другите институции по веригата. Община Несебър го издава преди месец и половина, когато сградата вече е факт. Етаж над другите на първа линия, по-близо до морето и без паркоместа.

"Сами виждате, че сградата е доста по-висока. Доста по-голяма е, това са 17 хил. кв. метра. Представете си като дойдат къде ще спират", коментира екоактивистът Румен Николов. "Виждате, че обектът е завършен. Не са нужни паркоместа. А на мен проблемът ми е, че няма място за тези автомобили", добави кметът на "Св. Влас" Иван Николов.

На две страници от община Несебър отговарят, че са правени проверки по сигналите, като не са установени никакви нарушения. Цитира се и резолюция на прокуратурата в Бургас. На 14 февруари съдът в Бургас реши, че на терена може да се строи. На следващият ден обаче Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде забрана да се строи на всички дюни. Подобни неща се случват и с други терени в района.