Доктор „уши, нос, гърло” - тайните на това растение чудо

Ароматът му е прохладен и мек и спомага за по-бързо заспиване

Типичното приложение на това саксиено растение, родствено на мушкатото и здравеца, е като подправка за ароматизиране на сладка и компоти. Но то е популярно и като билка.

Етеричното масло на индришето, известно и като „тереше”, намира приложение при болести на нервната система, гинекологични заболявания, изгаряния, кожни инфекции, лицева невралгия и др. Оказва благоприятно въздействие на сърдечносъдовата система, като подобрява циркулацията на кръвта в сърдечния мускул, отстранява тахикардията и синусовата аримтмия. Ефективно е при разширени вени и хемороиди. Способства за снемане на възпалителните отоци при артрит и ревматизъм. Медиците го наричат „Доктор „уши, нос, гърло”, тъй като ефективно отстранява болки и възпаления в средното ухо, носа и гласните връзки.
Използва се и в козметиката като средство срещу различни кожни възпаления. А тъй като ароматът му е прохладен и мек и спомага за по-бързо заспиване, билката се добавя към ваните за къпане.

Използваема част: За лечение се използват младите летораси, откъснати в тихо и слънчево време през втората половина на деня, тъй като по това време растението съдържа най-много полезни етерични масла.

Начин на приложение: Срещу диабет и при високо кръвно налягане лечителите препоръчват консумирането 30 минути преди хранене на 2-3 свежи (или 6-9 изсушени) листа от индрише, пише Десант.