Тракийско светилище е застрашено от изчезване

Тракийското светилище в местността “Мишкова нива” край Малко Търново е сред 11-те паметници и обекти в програмата “Седемте най-застрашени” за 2014 г.

Класацията е на водещата организация в областта на европейското културно наследство "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка. Окончателният списък на седемте избрани обекта ще бъде оповестен на 5 май по време на Конгреса за Европейското наследство във Виена.

Само на 4 км от Малко Търново, съвсем близо до границата с Турция, е сгушен култовият комплекс "Мишкова нива", разкрит още през 80-те години на миналия век. През 1986-та година е обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Сега комплексът се нуждае от спешна реставрация.

"На "Мишкова нива" реставрация се е правила или частично, което е още по-страшно, или нищо. И така паметникът в момента е една голяма тракийска гробница - светилище, изглежда в окаяно състояние", каза кметът на община Малко Търново Илиян Янчев пред БНТ.

Номинацията от "Европа Ностра" дава надежда за запазване на този древен и значим паметник на културата на България и Европа, датиран от Пети век пр.н.е. Изработен е от впечатляващо издялани мраморни блокове, изключително свидетелство на тракийската култура.

"Годишно минават от порядъка на две хиляди човека, което за нашия район е доста голяма цифра", отбеляза Веска Тодорова.

Огромна част от посетителите са чужденци, които идват подготвени с информация специално да видят това магнетично място, а заварват само руини. Ако в началото на май "Мишкова нива" се класира като един от най- застрашените обекти, ще може да получи финансова помощ за реставрация.