Суперхраната на 21-ви век: Водораслите

„Водораслите се усвояват много лесно от организма и той не харчи никаква енергия да ги храносмила. Те не се и готвят, така че не търпят и термична обработка. Ензимният им състав се усвоява и започва да действа на клетъчно ниво, съобщи novanews.bg. На ниво клетка това е биогенна храна, която поражда живот”, каза в студиото на „На кафе” д-р Мария Папазова. Тя представи хранителните свойства на три вида водорасли - келп, хлорела и спирулина.
„Те са уникална съкровищница на хранителни вещества. Понеже те са на дъното на хранителната верига, са много първични, много балансирани. Еволюцията е изкристализирала техния точен състав. Те не изискват специфични условия за отглеждане, можем да ги намерим навсякъде, но не значи, че можем да ги взимаме от локвите. Те дават 80% от хранителната маса на планетата и още по-важно – 90% от кислорода. Ако направим хранителна пирамида, те са основата на всичко”, категорична е доктор Папазова.