Кримските деца учат още по-засилено руски

Напук на закона властите в Севастопол смятат да увеличат часовете на преподаване на руски и да въведат още няколко езика

Въпреки спорния закон за ограничаване на малцинствените езици в Украйна, властите в Севастопол, град, разположен по южното крайбрежие на полуостров Крим, обявиха, че възнамеряват да запазят досегашната си образователна система.

А тя включва преподаването на два задължителни езика в училищата - руски и украински. Това съобщи самият Виктор Оганесян, който е началник на управлението на образованието на Севастопол, предаде "Фокус", цитирайки агенция ИТАР-ТАСС.

Нещо повече - кримските деца ще учат още по-засилено руски език.
"С оглед на културните традиции, езиковите особености, ние ще поставим въпроса за двуезичието в училищата – за запазване на преподаването на украински език”, заяви Оганесян, допълвайки, че ще бъде увеличен броят на часовете по руски.

Той дори предложи в учебните заведения на татарската общност да бъдат въведени часове за изучаване на кримско-татарски език. "Крим е многонационален регион, ние трябва да живеем в хармония и в този смисъл да вземем пример от Приднестровието, където се използват всички три езика – руски, молдовски и украински”, аргументира се ресорният началник.