Къде ще се помещава музей "Литературна Стара Загора"

Кметът търси вариант за пребазирането на музея

Източното крило на приземния етаж под Регионалната библиотека „Захари Княжески“ може да приюти музея „Литературна Стара Загора“, който повече от 20 години не разполага със собствена сграда и музейните архиви са  под ключ. От началото на мандата си кметът Живко Тодоров търси варианти за решаване на проблема, възникнал през пролетта на 1991 г., след като Законът за реституцията остави музея без дом.

Бяха предприети стъпки за пребазирането му в бившия кино-фотоклуб в центъра на града. Поради недостатъчната му площ и неясния все още статут, тази идея към момента е изоставена. Сега обсъждаме варианта за източното крило под библиотеката, но ще са нужни много средства за довършването на помещението, което би било подходящо място за настаняване на литературния музей, коментира Тодоров.

През миналата седмица пред старозагорци беше представен поетично-документалният филм „Спомен за моите деца”, посветен на големите поети и писатели на Стара Загора. Той е създаден по проект “Общество на граждани и поети” на “Клуб Отворено общество – Стара Загора”.  По решение на кмета, филмът ще бъде разпространен по всички старозагорски училища и библиотеки. Той ще се излъчва и по каналите на двете местни телевизии.

Проектът „Общество на граждани и поети” на Клуб „Отворено общество” е финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Събуждането на местното самосъзнание и основателната гордост на старозагорци като наследници на безценно литературно богатство са в основата на гражданската инициатива за възстановяване на Литературния музей в Стара Загора.