Цветарите - коректни около 8 март

Акцията на данъчните - първа крачка към мащабна програма

Проверки на данъчните инспектори в дните около 8 март показват, че продавачите на цветя не са извършвали нарушения спрямо данъчното законодателство.

Касовите апарати работят и отчитат продажбите на цветя, това констатираха инспекторите от Националната агенция по приходите в Стара Загора след проверките и наблюденията на търговски обекти по празниците. Предприетите контролни дейности са част от мерките за третиране на риска в бранш „производство и търговия с цветя".

Извършени са наблюдения и проверки на 3 обекта, обследвани са пазарите на цветя в градовете Стара Загора и Казанлък. Анализирани са доставките, отразяването им в счетоводните документи на фирмите, както и дневните обороти от продажби по веригите „от едро на дребно" и „от търговец на дребно на купувач". В проверените обекти коректно са се издавали касови бележки и фактури, няма нарушения на осигурителното законодателство.

Оперативните проверки в навечерието на 8-ми март, са първа стъпка от мащабна програма на Агенцията за приходите за третиране на риска в бранша „производство и търговия с цветя". Според анализ на НАП, средногодишно бюджетът губи около 7 млн.лв. от недекларирани и непостъпили данъци - ДДС, корпоративен и данък върху доходите.