Подновяват разкопките на Аква Калиде до края на месеца

Крепостта Порос в Крайморие е най-голямото археологическо откритие за миналата година

До края на месец март трябва да се започнат археологическите разкопки на крепостта Порос и в Аква Калиде. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей Бургас Милен Николов.
Аква Калиде са може би най-известните минерални бани през Античността не само в България, но и на Балканите. Водата там е изключително лековита и е използвана от хората в най-дълбока древност. „Там има открити материали още от праисторията, Халколитната епоха, от 5-4 хилядолетие преди Хр. Има едно много голямо светилище, което активно е използвано още през 6-5 в. пр. Хр. от траките, от гръцките колонисти, които в ареала на Западното черноморско крайбрежие, основно от Созопол, Месамбрия и Анхеало. Вече през Римската епоха там се строят много големи бани, луксозни, изключително ефектни, с много впечатляващ градеж, огромни каменни блокове. През 4 в. банята е била преустроена, както и през 5 и 6 в. и се използвала през цялото време до ден днешен, включително през Средновековието, което е изключително рядко. Тези бани имат живот от над 2500 г.”, разказа за радио "Фокус" Николов. Преди съвременните бани, има построена турска баня на Сюлейман Великолепни от средата на 16 в., която се намира точно върху римската баня.
За Николов най-голямото археологическо откритие за миналата година в Бургас е крепостта Порос в кв. Крайморие. Предстои то да бъде представено официално в следващите седмици. „Това е огромна крепост. Досега сме разкрили около 280 м. от крепостната стена и много находки”, разкри археологът. Той заяви, че и при продължаващите разкопки на Минералните бани са били постигнати много добри резултати. „Беше открит много добре запазен римски басейн, облицован с мрамор, с няколко стъпала, който свидетелства за изключителния лукс на Бургаските минерални бани именно през римската епоха. При Аква Калиде трябва да се види до къде продължава римският басейн през тази година, трябва да се допроучват разкрити вече структури. Порос, който е голям комплекс от византийски сгради от 6 в., също ще се допроучва тази година. Там трябва да се освободи терен за канализация и водоснабдяване", каза Николов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен