Несебър и Норилск с договор за сътрудничество

Ще се проведат участия в базари, изложби, панаири, както и организиране на културен обмен на художествено-творчески състави, изложби на произведения на изкуството, разменени гостувания на спортно-клубни формации и др.

Споразумение за сътрудничество между община Несебър, Република България и град Норилск, Руска федерация беше сключено днес в морския град.

Договорът бе подписан от представителите на двата града, съответно кметът на община Несебър Николай Димитров и кметът на град Норилск - Олег Курилов. На събитието присъстваха и Областният управител на Област Бургас – Павел Маринов и изпълнителният директор на Асоциацията на Българските Черноморски Общини (АБЧО) – Марияна Кънчева.

С подписването на споразумението, договарящите се страни ще развиват двустранни отношения във всички области, представляващ взаимен интерес.

Сътрудничеството ще се реализира в сферите на: икономиката, търговията, туризма, културата, образованието и спорта. Всичко това ще се осъществи чрез провеждането на срещи между професионални, синдикални и граждански организации, функциониращи на територията на Несебър и Норилск. Ще се проведат участия в базари, изложби, панаири, както и организиране на културен обмен на художествено-творчески състави, изложби на произведения на изкуството, разменени гостувания на спортно-клубни формации и др.

Това ще допринесе, между двете страни, да се развият отношения в духа на приятелството и взаимното доверие. Настоящото споразумение е за срок от десет години, а на всеки три години договарящите се страни могат да го актуализират. Град Норилск е разположен на север от Северния полярен кръг в Таймарския район, Красноярския край на Руската федерация. Получава статут на град през 1953г., а името му идва от едноименната река на която е разположен. През 2004г. получава статут на „градски окръг“, а числеността му наброява 178 хил. души. Норилск има изключително суров климат и е един от най-мразовитите градове в света с почти постоянна снежна покривка, като студовете достигат до минус 56 градуса. Природните му богатства се изразяват в силно развитата цветна металургия – никел, мед, кобалт. Добиват се също и скъпоценни метали – паладий, осмий, злато, платина, сребро, иридий и др., като това определя важните отрасли в икономиката му – металургично производство, производството на готови метални изделия и скъпоценни камъни. Градът разполага с едно летище, намиращо се на 52км от него и пристанище. 
Целта на това споразумение е обединението на двата региона, продължаване на доброто сътрудничество между тях и развитието на туризма, търговията, културата, икономиката, спорта и образованието. Много жители на Норилск живеят в Несебър, почиват тук и купуват имоти и това споразумение ще направи тези връзки още по-ползотворни и полезни както за общината, така и за България. А със своите плажове и курорти, с историческото си минало, старите традиции и обичай, Несебър се е превърнал не само в място за лятна почивка, а в едно четири-сезонна дестинация за туризъм.