Интернет ще промени човечеството до 2025 г.

Глобалната мрежа ще бъде най-ефективния инструмент за контрол и манипулация

До 10 години интернет ще повиши осведомеността ни за света и самите нас, като в същото време ще доведе до изчезване на поверителността. Кибертероризмът ще се превърне в нещо обичайно. Способността на интернет да прониква навсякъде ще разпространи както знанието, така и невежеството. Глобалната мрежа ще бъде най-ефективния инструмент за контрол и манипулация. Това са изводите от доклад на изследователския център Пю и Университата Елон.

Експертите, участвали в проучването, изтъкват, че на първо място интернет ще стане вездесъщ и ще се превърне в толкова естествена част от живота ни, каквато днес е електричеството. "Интернет ще се промени и от място, където можем да намерим видеоклипове на котки ще стане неразделна част от всекидневния ни живот", казва Джо Тъч, директор на Института за информационни науки към Университета на Южна Калифорния. "Няма да помисляме да "минем онлайн" или "да видим нещо в интернет". Ние просто ще сме онлайн и ще гледаме".

Изследването на Пю задава и въпроса: какъв ще бъде най-значимият ефект върху човечеството от използването на интернет до 2025 година? Една от прогнозите на 1 800 експерти, участвали в допитването, е, че интернет ще позволи да виждаме как всеки от нас прекарва времето си. Това ще промени начина, по който мислим за хората, за доверието, за провала и успеха. Според експертите, човечеството все още не може да разбере ефектите от интернет.