Червен земеделец виновен за трагедията в Лясковец?

Бареков обвини Спас Панчев за бойния арсенал в дома на Савов

Земеделецът Спас Панчев, който е депутат от Коалиция за България, е бил в борда на директорите на "Аркус" в Лясковец. Това е фирмата, благодарение на която са оборудвани с оръжия и превърнати в боен арсенал домовете на хората. Това обяви Николай Бареков в предаването "Факторът Кошлуков". Затова от ББЦ искат парламентарна комисия за трагедията, при която психично неуравновесеният Петко Савов уби полицай и рани още трима служители на МВР. Отговорността е политическа, не може за последната една година единственият, подал оставка след Борисов, да е Пеевски. Не може ДПС да е единствената партия, която да гони от редиците си някой, хванат на местопрестъплението – в случая това е Христо Бисеров, похвали Бареков действията на Движението.

Спас Панчев е лидер на Земеделски съюз "Александър Стамболийски", който е коалиционен партньор на БСП в КБ. Той е и бивш зам.министър на отбраната в кабинета "Станишев". От 1993 до 1997 г. е генерален директор на "Техноимпекс". По онова време дружеството осъществява дейност в Сирия, Либия, Тунис, Алжир, Мароко, Ангола, Мозамбик, Зимбабве, Нигерия, Куба, Танзания, Етиопия, Гана, Кувейт, а има постоянни представителства в Либия, Тунис, Зимбабве и Алжир. От 1998 до 2005 г. Спас Панчев е председател на съвета на директорите на оръжейната фирма "Аркус" АД, Лясковец, произвеждаща боеприпаси и пистолети.

"Аркус" беше едно от дружествата в структурата на "Металхим холдинг" заедно с "Трема" - Трявна, и ВМЗ - Сопот. През 1999 г. то беше приватизирано от РМД "Аркус -България".