Тровят децата от сутрин до вече

Няма спасение от вредните храни в градините, малчугани преглъщат пуканки със сок

Синьо хапче миша отрова, попаднало в млякото за закуска в детска градина, разбуни духовете. „Тровят ни децата!", писнаха майки и бащи. Кой е виновен за попадането на отровата още се издирва.

Специалист по храненето обаче изригна пред „Всеки ден": „Да, тровят децата в детските заведения. И не става въпрос за инцидента с истинска отрова. Тровят ги от сутрин до вечер с неподходяща, с вредна и опасна за детския организъм храна! Като с истинска отрова".

 

Наредби и рецептурници, които да заменят остарялата - на по повече от 30 години, „хранителна" документация в детските заведения, никнат като гъби в последните години под напора на изисквания за здравословното хранене и у нас, пише "Всеки ден". Първата лястовичка във вид на ябълка, круша, чепка грозде - поне някакъв плод един път на ден, обаче си остава единствена.

 

Забраните за мазно, за пържено не свалят от менюто „филията с масло", което най-често е маргарин, коматчета, намазани с лютеница - тъпкана с нишесте. Както и ужасяващата почти всекидневна попара за закуска, надробена с бял хляб и поръсена с бяла захар. „Така да започне денят в храненето на невръстно дете, е чиста отрова, убийство" - възмущава се диетологът.

 

Майки пък допълниха умопомрачителната картинка за това какво хапват децата им, докато са в детската градина. „Заведох малко по-късно дъщеричката си и ги сварих на закуска - тъпчеха ги с нещо като пица, но недопечена, живо тесто, гарнирана с кетчуп и кренвирши, които се бяха размазали, явно чисто месо в тях нямаше", гневи се родителка. Друга пък се сърди, че макар и недопустими според действащата от миналата година наредба вафли се сервирали най-редовно за следобедна закуска. „Понякога за разнообразие с вафлата има и презрял до тъмнокафяво банан, но не цял, а половинка - това им е плодчето за деня", възмущава се тя.

 

Родители са недоволни и че редовно или за сутрешна, или за следобедна закуска в детското меню фигурират „готови закуски" - кифли, банички, тутманици - мазни и с нещо подобно на сирене. „Какво здравословно има в млечна супа с грис, без грам зеленчук в нея", пита майка на 4-годишно момченце. Специалистът по хранене пък е категоричен, че невръстните по никакъв начин не трябва да се хранят преобладаващо с тесто, нишесте, маргарин, бяла захар, бяло брашно.

 

Страховит случай пък разказа баща за софийска детска градина. Като отишъл да вземе дъщеричката си, я заварил за следобедна закуска заедно с другарчетата си да нагъват пуканки, като ги преглъщали с плодов сок. „Другият вариант са разни бъркочи - пастети от незнайно какво, намазани на дебели филии бял хляб", възмущава се родителят. Той е втрещен, че в менюто в детската градина била вписана дори... вода. „Прочетох: следобедна закуска „мини кифлички с мармалад и трапезна вода", диви се таткото.

 

Вбесена майка пък сподели истински екшън: „Отивам да си вземе детето и какво да видя - седи си то захапало един кроасан. Ама какъв кроасан - като го ударих в масата, изобщо не поддаде, и троха не падна, но на масата й се обели лакът. И оттогава детето ми не е стъпвало в детски градини".

 

Науката за хранене се развива непрекъснато, но има вечни принципи на здравословното хранене, необлечени в норма, коментира още специалистът. Медикът например припомня, че просто включването на плод в менюто в детската градина не го прави от раз здравословно.

 

„За да бъдат усвоени най-добре от организма, плодовете трябва да се дават самостоятелно в определен времеви интервал - най-рано два - два часа и половина след хранене или най-малко половин час преди хранене. В противен случай, смесен с останалата храна, плодът ферментира в стомаха и червата и води до затруднено храносмилане, а оттам и до здравословни проблеми", категоричен е диетологът. А не спазвайки подобни „подробности", се залагала и бомба със закъснител за подрастващите.

 

В същото време директорите на детски градини масово се жалват от „драконовските мерки", които се въвеждали напоследък в храненето на децата, защото им „оголвали бюджета". И с извинението липса на достатъчно пари за здравословно хранене продължават да наблягат на евтини, но пък вредни и опасни за здравето храни. Включително на калорийни, вместо на витаминозни бомби.