Светът реагира остро срещу Русия

Стяга се за нова студена война

Световни лидери реагираха остро на изявлението на руския президент, след което последва подписване на договора за присъединяване на Крим и Севастопол към Русия.

Великобритания

"Предприетите днес стъпки от президента Путин в опит за анексиране на Крим към Русия са крещящо нарушение на международното право и изпращат смразяващо послание из континента Европа", се казва в изявлението на премиера Дейвид Камерън.

"Напълно неприемливо е Русия да използва сила за променяне на граници на базата на псевдореферендум, произведен под дулата на руско оръжие", коментира премиерът.

"Президентът Путин не трябва да изпитва съмнения, че Русия ще понесе още сериозни последици и аз ще настоявам пред европейските лидери да наложат нови санкции на ЕС (срещу Русия), когато се срещнем в четвъртък", заключи Камерън.

Външният министър Уилям Хейг заяви, че Великобритания прекратява военното сътрудничество с Русия.

САЩ

Президентът Барак Обама предложи среща на лидерите от Г-7 в Хага.

Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че действията на Русия в Крим представлява "заграбване на територия" и потвърди ангажимента на Вашингтон да отстоява сигурността на съюзниците си, които граничат с Русия.
Всички, които се радват на ставащото в Крим не знаят на какво се радват. Защото това, което извърши Русия, ако се превърне в практика, ще означава край на сегашното равновесие. Всяка нация може да извади исторически факти и да започне да претендира...
"Руската политическа и икономическа изолация не само ще нараснат, но страната рискува допълнителни санкции от САЩ и ЕС, ако продължи по същия път”, заяви Байдън по време на визита във Варшава.

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че присъединяването на Крим към Русия противоречи на международното право и "ние сме абсолютно уверени в това".

Така нареченият референдум (на 16 март за присъединяването на Крим към Русия) противоречеше на международното право, приетата вчера от руския президент декларация за независимост противоречеше на международното право", заяви Меркел.

Тя подчерта, че тази позиция се споделя от "международните организации като Съвета за сигурност на ООН, ОССЕ и Европейския съвет".

"Успоредно с приетите санкции ще отдадем предимство на диалога, дискусията", категорична е Меркел.

Германският канцлер допълни, че Русия остава член на Г-8, като за момента се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи, която трябва да се състои през юни.

Франция

Френският държавен глава Франсоа Оланд призова за силен отговор на ЕС, като осъди присъединяването на Крим и Севастопол към Русия.

„Франция не признава нито резултатите от референдума в Крим, нито присъединяването на този регион на Украйна към Русия”, добави той.

Полша

Според полския премиер Доналд Туск действията на Русия са променили "за един миг" границите на Украйна и "геополитическата ситуация в този регион и в света".
Той допълни, че интервенцията на Русия на Кримския полуостров не може да бъде приета от международната общност.

Украйна

Украйна няма да признае никога присъединяването на Крим към Русия, заяви говорителят на украинското МВнР Евгений Перебийнис.

Той добави, че подписаното в Москва споразумение няма нищо общо с демокрацията, с правото и със здравия разум.

Украинският опозиционен лидер и кандидат за президент Виталий Кличко пък призова за незабавно скъсване на дипломатическите отношения на Украйна с Русия.

Молдова

Президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не предприема никакви ходове да анексира Приднестровието по същия начин, по който пое контрола върху Крим в Украйна.