Глобиха електронен магазин за учебници, продавал "на най-ниски цени"

КЗК обвини в нелоялна конкуренция сайта БГ Учебник и му наложи санкция от 5 240 лева

Комисията за защита на конкуренцията уличи онлайн магазин за нови и употребявани учебници в заблуждаваща реклама и му наложи солидна глоба, става ясно от сайта на антимонополния орган.

Нарушителят е фирма "БГ Учебник" ЕООД, който рекламира и продава през сайта си нови учебници и такива втора употреба. Според КЗК рекламните послания, "поместени на сайта на дружеството, съдържат елементи със заблуждаващ характер, като същите са в състояние да породят негативен ефект върху конкурентите, въздействайки върху икономическото поведение на потребителите".

Така например фирмата е написала на страницата си, че предлага стоките на "най-ниски цени". Това заявление обаче не е вярно, тъй като "БГ Учебник", също както конкурентите си, продава новите учебници на корична цена. Тези втора ръка предлага на цена 70% от обявената от издателя.

Освен това в рекламата се твърди, че електронният магазин е с "най-голям асортимент" и е "най-голямата онлайн книжарница", макар че "ответното дружество самό посочва, че не счита, че обективно притежава най-голям асортимент и че поддържа най-ниски цени".

"Публикуваните рекламни съобщения се посочват като субективна преценка на управителя на дружеството, поставени с цел по-добра визия на интернет страницата", е заключението на КЗК. Според антимонополната комисия тези съобщения въздействат недобросъвестно върху икономическото поведение на купувача, което по същество е нелоялна конкуренция.

В резултат на фирмата е наложена имуществена санкция в размер на 5 240 лева или 2% от нетните приходи, реализирани за финансовата 2013 г.

Все пак Комисията за защита на конкуренцията отчита факта, че дружеството е променило въпросните текстове, веднага след като е било уведомено за образуваното производство.

Подател на искането е фирма "Сторе" ЕООД.