КЗК порица Министерството на здравеопазването

Ведомството е открило процедура за обществена поръчка, която неправомерно ограничава потенциалните участници

Комисията за защита на конкуренцията е отменила решение на зам.-министъра на здравеопазването по обществена поръчка, става ясно от сайта на антимонополния орган.

Става дума за открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно - комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реаномобили на Спешна медицинска помощ на Република България".

Според КЗК в рамките на поръчката са обединени твърде много стопански дейности, които са "необвързани функционално и несъвместими" и които би трябвало да бъдат предмет на "Обединяването на необвързани функционално и несъвместими стопански дейности в рамките на една и съща процедура за възлагане на обществена поръчка създава необосновани ограничения пред потенциалните участници, тъй като на практика възложителят ограничава участието само до такива, които представляват обединения, но не и самостоятелни дружества", се казва в съобщението на Комисията.

Условието участниците да имат най-високо ниво на партньорство с производителя на комуникационното оборудване противоречи на ЗОП и "препятства необосновано участието в обществената поръчка". Причината е, че тези условия създават пречка пред потенциални изпълнители с опит и квалифициран персонал, които няма да могат да участват в процедурата, само защото не разполагат със съответния документ, удостоверяващ най-високо ниво на партньорство с производителя.

Освен това заложената методика за техническа оценка на предложенията е "прекалено обща, неясна и дава възможност за субективна оценка". В методиката възложителят не е дал ясни и точни указания за определяне на оценката по всеки показател, заключва КЗК.