Няма заплаха за средствата за нов парк в Стара Загора

Министър Чобанов се срещна с бизнеса в областта

Няма заплаха община Стара Загора да загуби средствата от публичната инвестиционна програма на правителство за построяване на нов парк и спортен център. Това увери министърът на финансите Петър Чобанов, който днес бе в Стара Загора.

По думите на Чобанов, са предприети стъпки по прехвърляне на собствеността на терена на бившите артилерийски казарми. Към момента те са на Министерство на отбраната. Според Чобанов, няма риск за 4-те милиона лева от програмата.

„Когато сме на прага на икономически растеж, не трябва да продължаваме да губим предприятия и предприемачи, затова е важно сега да подадем ръка на бизнеса, за да вървим в правилната посока". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред повече от 60 предприемачи и мениджъри от областта.

Срещата беше организирана, за да се запознаят местните фирми с новите възможности за финансиране от Българската банка за развитие и с инструментите, които тя осигурява за гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

Министър Чобанов припомни, че в последните месеци правителството се фокусира както върху социална политика, така и върху проблемите на бизнеса, като  усилията са за намаляване на административната тежест и облекчаване на регулаторните режими.

„Обещахме ви да спрем рекета и успяхме да го постигнем, но ако все още има подобни случаи, готов съм да реагирам светкавично" - заяви финансовият министър.

Пред бизнеса на Стара Загора министър Чобанов говори за нормализираното възстановяване на ДДС като акцентира, че наличието на оборотни средства при фирмите задвижва по-бързо и парите в икономиката, тъй като в отсъствието чуждестранни инвестиции това осигурява възможности и за икономически растеж.

Той обясни, че МФ активно работи за намаляване на сивата икономика и за даване на възможност на фирмите, които работят на светло, да се чувстват по-добре в нормална  конкурентна среда. Министър Чобанов отчете, че направените нововъведения за обратното начисляване на ДДС за зърнени и технически култури, за касово начисляване на ДДС и създаването на звеното за фискален контрол в НАП, са мерки в тази посока, от които очакваме резултати.