Нови експертизи бавят делото за взривовете край „Петолъчката"

Експертите по делото в конфликт на интереси

Ямболският районен съд даде ход на делото за експлозията в базата на „Берета трейдинг" край пътен възел „Петолъчката". При взрива в складове на фирмата на 5 юни 2012 г. загинаха трима души и бяха ранени 18. Бяха нанесени щети за около 65 милиона лева.

"Искането и назначаването на нови експертизи ще забавят съдебния процес. Трябва да бъдат привлечени три нови вещи лица, тъй като се оказа, че извършилите комплексната експертиза са били в конфликт на интереси. От страна на защитата е поискана и криминалистична експертиза, тъй като точно чрез нея ще се установи каква бойна част е била взривена и е предизвикала експлозията", обясни адвокат Ивета Анадолска, цитирана от БНР.

По думите й така наречената сива бойна част е снимана от един от работник. „Какво е гръмнало се установява от тази снимка и какво е написано на бойната част ще се установи от тази криминалистична експертиза и едва след това техническата може да каже дали това е бойната част, която фигурира в обвинителния акт", допълни адвокатката.

Съпругата на загиналия при взрива Станимир Костов - Ирен Костова не скри притеснението си за изхода на процеса. „Просто не мога да разбера как в България няма един човек, който да не е свързан дали с Министерство на отбраната, дали с фирмите, и който да може да каже защо гръмнаха горе и трима човека си отидоха от този свят", недоумява жената.

Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че не са спазени изискванията за работа с взривни вещества и така се е стигнало до експлозията. Делото се гледа при закрити врата, заради риска от разгласяване на държавна тайна.