Пътят към Слънчев бряг тесен и този сезон

Задръстванията и опашките от автомобили пак ще са всекидневие по пътя към курорта

И през това лято 30-километровата отсечка от бургаския квартал “Сарафово” до Ахелой, която е основният път към Слънчев бряг, ще е в ролята на “тапа” заради малката си ширина. Задръстванията и опашките от автомобили пак ще са всекидневие по пътя към курорта. Това притеснява и хотелиерите от комплекса, които след десетина дни ще започнат да посрещат първите туристи.
Проблемът със слабата пропускливост на пътната отсечка засяга и трансферите на туристическите групи, които по регламент не трябва да траят повече от 45 минути. Летището в “Сарафово” отвори нов терминал, за да може да приема повече туристи, но задръстванията към Слънчев бряг остават. Особено през пиковите юли и август, когато желаещите да се топнат в родното море са най-много.
“Настояваме държавата в най-скоро време да се погрижи за тази пътна артерия, която е жизнено важна за туризма”, казват хотелиерите. Техните очаквания за “Лято 2014” са за над 6% ръст на туристите. Записванията все още валят с пълна сила.
Първи в началото на април идват израелски туристи - “за купон и казино”. “Фактът, че пристигат толкова рано, означава, че сезонът ще е силен”, прогнозира почетният консул на Израел у нас Орлин Мандов.
След израелците пак на ранно море ще са 6000 австрийски пенсионери. Те избират Слънчев бряг за втора поредна година. Освен разходки край брега туроператорите са им подготвили и други забавления - селски туризъм с най-атрактивните родни обичаи и екскурзии до Созопол, Варна и Бургас.
“За този сезон германският пазар се развива със същия обем. Какво ще стане с руския и украинския? Ще разберем на туристическата борса в Киев (от 26 до 28 март). Гостите от Украйна миналата година са били 375 000. Записванията на руснаци и украинци по принцип започват от април нататък, така че не очаквам сътресения”, коментира Димитър Караненов, собственик на хотели в Слънчев бряг и Бургас.
Шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова заяви, че до момента няма анулирани почивки на украински туристи. И прогнозира, че тази година най-многобройни ще са летовниците от Германия и Великобритания, както и от Източна Европа - предимно поляци и чехи.
Иначе курортът вече се е подготвил за гостите си. Няма багери и тежки машини, засадени са и теменужките край хотелите. Е, тук-там има боклуци, а и улични дупки чакат ремонт, но хотелиерите са в “бойна готовност”.
В същото време комплексът е на “автопилот”. Новият директорски борд на акционерното дружество все още не е действащ, а старият се чуди - на работа ли е, или не е. Явно ще се действа по старите транспортни схеми, графици за зареждане на хотели и ресторанти и пропускателен режим.
През миналата година британското посолство проведе специална кампания “Ваканционен махмурлук” за превенция сред младите англичани, които идват да летуват в курорта. А собствениците на хотели остъклиха балконите и вдигнаха по-високи парапети на терасите.
Някои от тях мечтаят в Слънчев бряг да се върнат почиващите семейства, както е било преди две-три десетилетия. Според хотелиерите в момента на пазара има ниша точно за фамилен туризъм. Но засега това изглежда мираж точно в Слънчев бряг. При неразбориите с шума от кръчмите и младоците, които идват да се наливат с алкохол, малко семейства ще изберат този курорт.
Всичко е въпрос на режим и на спазването му, уверени са хотелиерите. И дават пример с испанския остров Майорка. Там преди 10 години също имало проблем с туристи - любители на нощния живот и пиенето до зори. Той бил решен, след като бил въведен строг режим за работата на дискотеките и от полунощ било осигурено спокойствието на туристите.