Южното Черноморие пълно с незаконни къмпинги

В Закона за устройство на територията няма определение какво е къмпинг

Над 10 са незаконните къмпинги по Южното Черноморие. Едно от най-популярните незаконни места за палаткаджии е местността между къмпингите Златна рибка и Градина. Около 800 метра е неохраняемата плажна ивица и тя е притегателно място за спортисти и сърфисти. Веднага след плажа започват дюни и борова горичка.
Между дърветата още личат следите от къмпингарите - навеси, сглобени маси, завеси от шишарки. Приспособена фаянсова мивка с тръба за мръсните води е една от най-сериозните рационализации в гората. Разпръснати отпадъци обаче няма, всички боклуци бяха събрани в импровизирани сметища.
Този терен е държавна собственост, но папада в землището на град Черноморец. Местната управа всяка пролет организира почистващи кампании. За отпадъците обаче плаща община Созопол, което пък е причина НПО-та да поискат ограничаване достъпа до тези къмпинги.
В Закона за устройство на територията няма определение какво е къмпинг, твърдят общинските съветници в Созопол. Те се надяват това да бъде променено, за да имат възможност да регламентират къмпингите на тяхна територия.
Пред bTV бившият концесионер на къмпинг Корал Атанас Русев, председателят на асоциация „Българско Черноморие” Димитър Канариев и актьорът Филип Аврамов спориха за това трябва ли да бъде прекратено незаконното къмпингуване.
„Всяко къмпингуване извън обособените територии е незаконно. Много неща са притеснителни – опазване на природа, околна среда, хигиена”, заяви Канариев. По думите му около 2000 души плажуват нерегламентирано. На въпрос не замърсяват ли хотелите повече от къмпингарите, Канариев отговори, че при хотелите има третиране на отпадните води.
„Когато отидеш на къмпинг, си правиш тоалетна. След като си тръгнеш, все едно не си бил там. Боклуците винаги са от приходящи хора, ние чистим плажа редовно”, заяви Филип Аврамов, според когото отпадъците са на хора с барбекюта, които идват за малко и после. винаги оставят по нещо.
Според Атанас Русев къмпинг Корал бил разграбен целенасочено, земята запустяла. Възстановяването се оказало скъпа инвестиция. По думите на Русев човек не може да иде на нормален къмпинг в България, защото такъв няма.
Канариев поясни, че у нас има 20-тина действащи къмпинга. Свободното къмпингуване е забранено в редица страни, каза той. Филип Аврамов и Атанас Русев обаче казаха, че това не е вярно. „Свободното къмпингуване в много страни е поощрено. Влязох в търсачка и написах вашите имена и вашата асоциация, която трябва да се казва „Гръцко Беломорие”, не „Българско Черноморие”. Преследвате гръцки интереси. Работили сте в гръцото посолство, после в гръцка банка”, обърна се Русев към Канариев.