ГЕРБ и БСП не се разбраха за състава на РИК

Съставът на комисията ще определи ЦИК

ГЕРБ и БСП не се разбраха за състава на РИК в Стара Загора.

Представителите на политическите партии не се споразумяха за разпределението на местата в Районната избирателна комисия на 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район. Консултациите за състава на РИК се проведоха от областния управител Живка Аладжова и в тях участваха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, „Коалиция за България”, ДПС, „Синя коалиция”, „Атака” и НДСВ, съобщава Радио Стара Загора.

Съгласно решението на Централната избирателна комисия старозагорската РИК се състои от 19 души, от които 7 са представителите на ПП ГЕРБ, 6 на „Коалиция за България”, по 2 места имат ДПС и „Атака” и по 1-но НДСВ и „Синята коалиция”.

Не бе постигнато съгласие за разпределението на местата за председател и секретар.

Настояваме за председателското или секретарското място, заяви Живко Тодоров, упълномощен представител на ГЕРБ.

От „Коалиция за България” също настояха за председателското място в РИК. Предложението ни е секретарското място да бъде за ДПС, а двете заместник-председателски места за ГЕРБ и Атака, заяви представителят на „Коалиция за България” Васил Самарски.

След като не бе постигнато съгласие между представителите на партиите, областният управител Живка Аладжова заяви, че ще изпрати предложение до ЦИК съставът на старозагорската Районна избирателна комисия да се определи според разпределението на ЦИК.