Обама призова Путин да изтегли войските си от украинската граница

Президентът на САЩ Барак Обама призова руския държавен глава Владимир Путин да изтегли руските войски от украинската граница

В телефонен разговор между двамата Обама е заявил, че американската страна е решена да продължи усилията за намиране на решение на украинската криза по дипломатически път, предадоха информационните агенции.

„Президентът Путин позвъни днес на президента Обама, за да обсъдят американските предложения за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна." - се казва в съобщение на Белия дом.

От пресслужбата на президентската администрация допълват, че това е възможно само ако Русия изтегли войските си, струпани до границата с  Украйна и „не предприема каквито и да е стъпки за по-нататъшно нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Обама е призовал също руската страна да даде ясен отговор на предложенията на Вашингтон за изход от кризата.

Предвижда се руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери да се срещнат и да обсъдят следващите стъпки, се казва още в съобщението на Белия дом.

Преди това от пресслужбата на Кремъл съобщиха,  че Путин е съобщил на Обама за „актове на заплахи, извършвани от екстремисти в Украйна".