САЩ и Русия обсъждат ситуацията в Украйна на среща в Париж

Американският държавен секретар Джон Кери ще обсъди на среща с руския външен министър Сергей Лавров ситуацията в Украйна

Срещата ще се проведе в резиденцията на руския посланик в днес (неделя) вечерта, потвърди говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, цитиран от АП.

Съобщава се, че след близкоизточната обиколка, по време на която Кери обсъди с лидерите мирния процес между израелци и палестинци, самолетът му е спрял за зареждане в Шанън, Ирландия, по време на което американският държавен секретар е взел решение самолетът да промени курса, за да се срещне с Лавров във френската столица.

Двамата с Лавров са разговаряли по телефона по време на полета му до Шанън, след проведения разговор по темата между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Очаква се в Париж Кери да проведе отделна среща с френския външен министър Лоран Фабиюс.

Руската федерация няма никакво намерение да пресича границата с Украйна, увери външният министър на страната Сергей Лавров в телевизионно интервю за „Съботни вести" за телевизия „Русия".

Изказването му идва на фона на разговора между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, в който Обама настоя Кремъл да изтегли войските, разположени в близост до съседната република.

Сергей Лавров пък заяви, че властите не са обмисляли подобни действия, тъй като „нямат интерес да сторят нещо подобно".