Кафе с цигара - вредно или полезно? Учените да се разберат!

Поредни научни изследвания си противоречат

Медицината отдавна се занимава активно с влиянието на кафето и цигарите върху организма, като има опити и за доказване, и за опровергаване на мнението, че тази напитка има някакво отношение към сърдечните заболявания, безплодието или рака.

Тези дни френски учени от болницата "Питие-Салпетриер" установиха, че комбинацията кафе с цигара предизвиква постоянни структурни промени на езика и влошава способността на вкусовите луковици да разпознават характерните горчиви нотки на ободряващата напитка. Т.е. притъпяват чувството за вкус. Според учените, пиенето на кафе с цигара има най-дълготраен ефект при усещането за горчиво. Всеки пети пушач от участниците в изследването не е можел да разпознае горчивите вкусове. При бившите пушачи процентът е още по-голям - 26,5, в сравнение с 13,4 от непушачите. Тютюнопушенето не влияе върху разпознаването на солено, сладко и кисело.

Учени от Колумбийския институт пък доказаха, че чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни. Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък., защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени. Специалистите са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе. Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик. Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.

Е, да пием ли кафе с цигара?!