Парламентът трябва да излезе с единна позиция за Украйна!

Членовете на Българския парламент трябва да се съгласуват помежду си и да излязат с единна позиция относно кризата в Украйна

В момента на никого не е ясно какво мисли страната ни по един толкова важен европейски въпрос, заяви във Велико Търново президентът на България (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов, цитиран от „Фокус”.

„Още от самото начало в развитието на конфликта в Украйна, АБВ чрез обща позиция, или чрез изявления на отделните лидери, се опитваше да формира единна позиция в развитие, съобразно динамиката на този проблем”, каза още Първанов. Според него, всяка една от партиите, които представляват мнозинството в Парламента има своя позиция, а премиерът на държавата Пламен Орешарски е на коренно различно мнение.

От позицията на историк, Георги Първанов заяви, че на Консултативния съвет е взета анти-българска позиция. „Този съвет трябваше да даде един позитивен знак, а всъщност на него се прие позиция, която е най-анти българската позиция, произвеждана от националните институции от Освобождението насам”.

По думите му, в годините на прехода такава позиция, в която анти-руското да прозира отвсякъде не е имало. „Когато Иван Костов управляваше страната, беше приета една декларация, която беше много сдържана и обективна. Тя акцентираше на равнопоставените отношения, но толерантни и взаимно изгодни. Сега ние се опитваме да бъдем по-католици от Папата”, категоричен бе лидерът на АБВ. Според него, когато става дума за санкциите, България трябва много категорично да изрази своята позиция срещу тенденцията, те да акцентират върху енергийната сфера, с идеята за ограничаване на някои от проектите, свързани с други проекти, които имат огромно значение за ЕС.

„Не е лошо да се внася шистов газ отвъд океана и да се търси диверсификация даже и от там, но по-важното е да се развиват вече постигнатите договорености и проекти, в това число и Южен поток. Той е изключително важен за енергийната сигурност на България и на страните по трасето, както и за развитието на българската икономика като цяло”, коментира още Първанов. По думите му, страната ни трябва да си върне суверенното право да води преговори като държава, а не да отдава правата си за преговори на европейските комисари. Това е причината, ако се налагат някакви санкции, България да е първа в списъка с ощетените.