Тайните за летенето, които никой не иска да разберете (част втора)

Даването на бакшиш на стюардесите може да ви е полезно и други полезни съвети

Вчера ви представихме първата част от диалога между потребители на сайта Reddit и пилоти, стюардеси и друг обслужващ полетите персонал. Днес ви представяме втората част, която основно е посветена на чистота в самолетите:

  1. Не пийте вода, която не е налята от шише -  „Бивш служител, отговарящ за товаренето на различните провизии на самолетите на Lufthansa, съм. Едно да ви кажа – НИКОГА не докосвайте вода, която не е била налята от бутилка. НИКОГА. Причина за това, че местата, на които се чистят тоалетните и пълнят водните запаси, са много близки едно до друго. Което означава, че доста често те се обслужват от един и същ човек. Не винаги, но е хубаво да не рискувате“.
  2. Стюардеса разказва колко мръсно всъщност е всичко – Работех за авиокомпания Southwest като стюардеса. Възглавниците и завивките? Те просто се прибират между полетите. Чисти съм виждал само веднъж, когато пътувахме с полет, летящ за първи път през сутрешните часове на съответния ден.

Да ви кажа и за фъстъците. Ако разпилеете част от тях върху подноса пред вас и ги изядете или докоснете и после ядете със същите ръце, то най-вероятно сте погълнали частици бебешко ако. Виждала съм далеч повече мръсни пелени, отколкото храна по тези подноси. Освен това тези неща никога не се чистят.

  1. Пилотите спят през по-голямата част от полета -  половината пилоти спят по време на полета. През 1/3 от времето докато те са будни, пък е най-вероятно да открият колегата си заспал.
  2. Даването на бакшиш на стюардесите може да ви е полезно – „Приятелката ми работи като стюардеса. Никой не дава бакшиш на стюардесите. Ако при първото питие, което получите, дадете петак на жената, която ви обслужва, много вероятно е да пиете без пари до края на полета.
  3. Пазаруването от SkyMall – Ето ви една тайна: Всички неща, които се предлагат в SkyMall, могат да бъдат поръчани по интернет. И ще ви струват далеч по-малко.
  4. Истината за изключването на електронните устройства – „Пилот съм. Изключването на електронните устройства е напълно безполезно. Те няма да предизвикат падане на самолета, но мога да бъдат изключително досадни за пилотите. Представете си как седите в кабината на самолета, кацайки, и изведнъж 100 и повече телефона хванат сигнал и започнат да звънят. Е, участвал съм в няколко подобни сценария и мога да ви кажа, че след това съм имал доста проблеми“.
  5. Как пилотите се подготвят за кацане – когато самолетът, в който пътувате, се приземи твърдо в лошото време, това не означава, че пилотът е неспособен. Напротив – това се прави съзнателно. Ако пистата е покрита с вода, самолетът трябва да се приземи твърдо, за да пробие слоя вода, който покрива земята.

С други думи, както казва един приятел пилот – „Приземяванията са нищо повече от контролирани катастрофи“.

  1. Това, че летите с голям самолет, не означава, че пилотите са опитни – „Пилот от регионална авиокомпания съм. Вие вероятно си купувате билети за компании като Delta, United или America. Има голям шанс обаче да бъдете превозен от техен подизпълнител. Това означава, че пилотът ви има по-малко опит, получава по-малко и като цяло на подготовката му е обърнато по-малко внимание, отколкото на работещите в големите превозвачи.

Също така, имайте предвид, че не ми плащат достатъчно, за да ми пука дали ще успеете да направите връзката си със следващия полет навреме. През повечето време ние летим бавно, за да спечелим повече. Това се променя, ако въздушният контрол ни нареди или се прибираме у дома“.

  1. Как се отнасят с багажа ви по летищата –„ако на нещо пише „Чупливо“, то се хвърля с все сила. Ако пък пише, че дадена страна трябва да е нагоре, чантата или каквото и да е там, се поставя наопаки. Налагани се почти винаги да поставим повече от 100 чанти в багажните отделения. Ще ви кажа едно – ако видим чанта, на която пише „Обичам момчетата, товарещи багажа“, тя със сигурност печели по-нежно отношение“.
  2. За това колко е важно да заключвате багажа си – Заключвайте всичките си чанти, дори и тези, които взимате със себе си. Потърсете онлайн заключалки, които са одобрени от контрола на въздушното наблюдение, и при случай могат да бъдат отворени лесно. Много хора не заключват чантите, които взимат със себе си. А трябва – за огромни периоди от време те са безпризорни и могат да бъдат претършувани от когото и да било.