"Красно село" с модерна детска градина

Столичният район е една стъпка напред към преодоляването на проблема с недостига на места за най-малките

Нова детска градина беше открита в софийския район "Красно село", съобщи Столична община. С нея около 60 семейства в района намериха място за децата си, подчерта кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването.

Става дума за разширение към 80-то Обединено детско заведение (ОДЗ) „Приказна Калина”. в столичния район „Красно село”. Освен него е направен ремонт и на старото строителство по сградата.

Новият сектор е изцяло енергийно ефективен. В него са приети две групи, за които има изградени спални помещения, занимални, гардеробни, разливни и санитарни възли, както и нов физкултурно-музикален салон и административни помещения.

Между новия модул и съществуващата сграда е направена топла връзка, за да се ползват безпрепятствено общите за всички групи помещения – физкултурно-музикален салон в новата сграда и плувен басейн, кухненски и перален блок в старата сграда. Изградени са четири детски площадки и е направено изцяло ново оформление на дворното пространство около модула. Подновени са плочниците пред входа и е направен основен ремонт на оградата.

Редица подобрения са направени през изминалата година и в старата сграда на детското заведение - ВиК инсталацията в помещенията на детските групи е изцяло подновена, основно са ремонтирани и обновени санитарните възли в тях.

Изпълнено е конструктивно укрепване на връзките между панелите, тъй като през лятото на 2014 г. предстои изпълнението на енергоефективни мерки по Международен фонд "Козлодуй". Ще се извърши топлинно изолиране на външни стени, покрив и плоча над неотопляем сутерен. Ще се монтира група от слънчеви колектори за осигуряване на топла вода за битови нужди, която ще се свърже към инсталацията за битово горещо водоснабдяване на сградата.

"Това е 56-та поред детска година, която откриваме в София от 2006 г.", заяви при откриването Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че "Красно село" е един от най-тежките столични райони по отношение на недостига на места в заведенията за най-малките.
"По отношение на петгодишните деца нямаме проблеми в този район. Работим активно и за 3- и 4-годишните", каза кметът на София. В рамките на следващия месец ще бъде открита нова, седма поред детска градина в района.