Разводите в Китай са по 10 000 на ден!

За 8 години официалните разриви в страната са се увеличили с цели 133%

През 2012 г. в Китай 3,1 милиона двойки са подписали… развод. Това информира агенция „Блумбърг”, цитирайки “China Daily”.

Разводите в най-многонаселената държава в света са нараснали с шокиращите 133% от 2003 до 2012 г., за когато се отнасят последните актуални статистики. Това ще рече, че тогава всеки ден в Китай са се развеждали почти 10 000 двойки!

Епицентърът на новата вълна от документални разриви в страната са големите градове – включително Шанхай, Тиендзин и столицата Пекин. Там процентът на разведените двойки е цели 65%

Като най-чести причини за официалните раздели са същите, които важат за целия свят: списъка водят извънбрачните афери, домашното насилие и липсата на комуникация. Хората, които живеят в по-големите населени места, изпитват по-големи трудности по отношение на търпението, което се изисква от тях, за да се адаптират към половинката си или за да правят необходимите в една връзка компромиси. Това важи особено за младите двойки на възраст 20-30 години, обяснява Ду Хуанхай, един от цитираните от изданието адвокати.

Зад тази тенденция обаче стои един още по-прост фактор: Хората се развеждат повече, защото това вече е по-лесно. С развитието на китайското общество през годините не само административната процедура е по-олекотена. Общественият натиск в урбанизираните селища е много по-малък и може да се каже, че е разбит моделът „от люлка до гроб”. За да се омъжи или разведе, жената не трябва да иска разрешение от своя данна, нито от своя работодател, нито от женските „любовни” общества, някога имали влияние в цял Китай.

С други думи, зад рекордния брой разводи в азиатската страна стои… свободният избор.