Осквернена ли е чудотворната бачковска икона на Св. Богородица?

Отговорът на този въпрос очакват хиляди вярващи

Златният ореол на Исус Христос не е изчезнал, макар да не се вижда сега, съобщи за БНТ изпълняващият длъжността игумен на манастира архимандрит Симон. Реставраторите, които в момента са в Гърция, са уверили архимандрита, че златната плочка не е погубена, а се намира зад сребърния обков на Богородица. Симон увери, че иконата ще бъде отворена пред медиите след Гергьовден, когато художниците стъпят на българска земя.

Реставрацията на иконата не е приключила. Има още работа, за да се стабилизира дървената основа каза отец Симон. Специалната комисия, назначена от Светия синод ще трябва да разреши свалянето на старата рамка и преместването на основата върху нова дървена база. Златният обков на младенеца не е изгубен, вярва игуменът:

“Истина е дотолкова, че наистина не е сложен малкият ореол на Исус Христос на чудотворната икона, реставраторите са го сложили под големия обков сребърния и когато отново дойдат в светата обител ще монтират там и ще си свършат работата.”

Потъмняването на образите, което се забелязва в чудотворната икона след началото на реставрацията отец Симон си обяснява с почистването на сребърния обков. След почистване на изображението той е убеден, че образът на Богородица отново ще е видим за вярващите:

“Сега прави са хората нали да се вълнуват, защото това е една от най-големите светини на България, но пък излишно според мен много се преекспонират нещата, аз не виждам нищо сериозно да е станало.”

Иконата ще участва в традиционното шествие до местността Клувията на втория ден от великденските празници, каза Симон. Той прикани вярващите да дойдат и да се докоснат до Богородица.