Близо 5 млрд. лева дължат българите на частни съдебни изпълнители

За миналата година са събрани 1,135 млрд. лв

Поводът за тази справка са готвени законови промени, които да променят работата на частните съдебни изпълнители, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на своя проверка.

Промените са в посока да не могат частните съдебни изпълнители да събират общински и държавни вземания, да може да се обжалва решение на съдебния изпълнител и да се увеличат правата на длъжника, попаднал в ръцете на съдебните изпълнители. Общо задълженията на хора и фирми, които се събират сега от частните съдебни изпълнители, са около 5 млрд. лв. Точни данни обаче няма. За миналата година те са събрали 1,135 млрд. лв.

През миналата година са водени общо 185 000 дела. Най-много са задълженията към търговци, след това към банки, граждани и към държавата. Като сума обаче най-много са задълженията към банките. Много от длъжниците се чувстват ощетени, защото дългът в някои случаи се увеличава драстично, след като стигне до съдебен изпълнител.

"Топлофикация София” завежда срещу Илко Денков дело за сметка от 1500 лева. Вече дължи 2900 лева и всичките му сметки, включително и заплатата му, са запорирани. И въпреки че платил 30% от дълга и поискал споразумение, "Топлофикация” го осъжда. Задълженията му само за такси към частния съдебен изпълнител са около 400 лева.

От няколко месеца Радослав Пешлеевски е председател на Съвета на директорите на държавното ГУСВ. Установява, че дружеството е ощетено сериозно от частен съдебен изпълнител Милен Бъзински – той е направил оценка на най-голямата производствена база за малко над 2,5 млн. лв., при условие че по данъчна оценка имота със сградите е 13,5 млн. лв.

Потърпевш от дейността на частните съдебни изпълнители бил и депутатът Страхил Ангелов. Той е инициатор на промените в закона. Пострадал заради потребителски кредит. От Камарата на частните съдебни изпълнители са категорични, че промените противоречат и на Конституцията, и на европейските норми. Депутатът обаче е категоричен, че частните съдебни изпълнители са само част от веригата и обещава да стигне до край.

Предложението за промени в закона ще влязат за обсъждане след изборите през май. Частните съдебни изпълнители обаче са категорични, че ще отстояват позицията си до края и ако трябва ще стигнат до Брюксел.