Вестниците в Сряда, 2 април

15-годишните у нас са двойкаджии по умения в живота

Това е водещото заглавие на вестник „24 часа“, но темата е на първите страници на повечето вестници днес. Според изследване сред 44 страни, България е на 43 място, само преди Колумбия, по оценяване на компетентностите на учениците. Едва 8,8% от българчетата са се справили с второто подусловие на задача, свързана с покупка на билети за метрото. 15-годишните ученици в България не могат да се справят дори с елементарен битов проблем, пише и вестник „Сега“. Например, ако учениците си представят, че току-що са пристигнали на жп гара и е необходимо да си купят билет от автомат, по-малко от една трета могат да се справят с различни условия в тази ситуация. Едва около 8% пък ще успеят да намерят и купят възможно най-евтиния билет за четири пътувания в рамките на един ден.

Морето търси 100 хиляди работници, съобщава вестник „Преса“. Трябват хора, които да осигурят качествени услуги, но такива няма. Условието е да знаят езици. Младите българи с опит и квалификация заминават да работят в чужбина, защото не са съгласни да получават по 600 лева. Според туристическия бранш спасението е внос на кадри от Сърбия, Македония, Украйна, Молдова и Турция. Ресторантьори виждат в мечтите си дори преселение на виетнамци, пише изданието.

Близо 4000 нашенци ще висят по летищата от днес до събота. Темата е на вестник „Стандарт“. Стачка на пилотите анулира над 3800 полета на "Луфтханза". 28 от тях са от Франкфурт и Мюнхен до София и обратно. Днес от столицата към Мюнхен ще излети само един самолет на "Луфтханза". По разписание полетът е в 06.25, но по информация от летище София е планиран за 12.10 часа. Останалите 9 полета на "Луфтханза" за днес са анулирани.

Европейската комисия отказва да възстанови на България 216 млн. евро или 423 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от одит на главна дирекция “Земеделие” на комисията, с който “Труд” разполага. Европейските одитори препоръчват на България да се наложи еднократна корекция от 120 млн. евро. Те са платени авансово по общински проекти за пътища и канализация през последното тримесечие на 2012 г. Втората санкция е за 96,88 млн. евро. Тя е заради прехвърлените над 100 млн. евро от програмата в Гаранционен фонд за фермерски кредити в края на 2011 г. Проверката е показала, че за първи път пари от този фонд са усвоени чак през 2013 г., и то само 3% от ресурса

Конфликтът между Украйна и Русия е на път да провали международните детски лагери през лятото у нас, алармираха вчера хотелиери. Част от тях се върнаха преди 10 дни с празни ръце от туристическата борса в Русия. Кранево е най-голямата детска дестинация по Българското Черноморие. Миналото лято оттам са минали 15 000 руски говорещи туристи, 80 на сто от които са деца. От всички курортни села по нашето Черноморие Кранево отбеляза миналия сезон най-голям ръст на деца от Беларус. В Кранево се надяват с деца от Беларус и Молдова да компенсират липсата на русначета и украинчета.

Още една важна новина от света от вестник „Всеки ден“ - НАТО преустановява "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия. Очаквано, причината за решението, взето на заседанието на външните министри в Брюксел, е руската окупация и анексирането на Крим. Алиансът обаче си остави вратичка за преговори с Москва във формата на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители. В същото време, НАТО и Украйна засилиха сътрудничеството си. В съвместно изявление Киев и Пакта обявиха, че ще активизират общите действия и ще насърчат реформите в областта на отбраната в Украйна.