Най-добрият град за живеене със скъпа вода

В Бургас много ценим водата - сигурно затова сме й поставили тази висока цена

За нас бургазлии водата е нещо изключително специално. Може би заради морето – този Божи дар, който имаме късмета да бъде край нас ежедневно. Преди няколко дни градът имаше още една възможност да покаже своето отношение към водата във връзка със Световния ден на водата – организирани бяха разнообразни инициативи, имаше различни конкурси, дадоха се съвети за разумното й използване в домакинствате. Изобщо, в Бургас ценим водата. Сигурно затова сме й поставили и тази висока цена.

Оставям шегата настрана, защото темата е важна и в много отношения показателна за отношението на институциите и хората към цените и качеството на услугите.

През последните години Бургас многократно и с основание бе избиран за „Най-добър град за живеене“. Градът ни стана символ на работеща местна власт, пример за усвояване на европейски средства и реализиране на мащабни инфраструктурни проекти. Промяната е видима не само за туристите, които посещават Бургас по веднъж в годината, но и за нас, местните жители. Променят се паркове и градинки, променят се улици и тротоари, площади, детски градини, училища, водопровод и канализация.

Само цената на водата, необяснимо за бургазлии, остава същата. И то след успешното реализиране на проекта за „Водния цикъл” – едно от големите постижения за Бургас,  с което се намалиха загубите на вода по трасето.

Въпреки „Водния цикъл”, въпреки по-ниския стандарт на живот, бургазлии плащаме много по-високи сметки за вода от София, където водоснабдяването дори е в частни ръци. Ние се надявахме, че след завършването на проекта цената на водата ще бъде намалена и ще се доближи до тази на столичани.

На какво се дължи липсата на такава промяна? Дали отговорните фактори не разчитат на отсъствието на граждански интерес към въпроса, на фона на други тежки за домакинствата проблеми. И дали докато се бием в гърдите, че сме част от „Най-добрия град за живеене”, не пропускаме да потърсим правата и интересите си на граждани на същия този „най-добър град”... със скъпата вода?