Казанлък ще кандидатства с проект по Норвежкия финансов механизъм

Със средствата ще се реставрират и консервират тракийски могили

Община Казанлък ще кандидатства по Норвежкия финансов механизъм по мярката за съхраняване на културното наследство с проект за консервация, реставрация и социализация на тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ и изграждане на приемен информационен център в Долината на тракийските царе, информира кметът Галина Стоянова. Срокът за подаване на предложенията е 28 май 2014 г. Това стана ясно по време на посещението в Казанлък на Н.Пр. г-жа Гюру Катарина Викьор - посланик на Норвегия.

Общата стойност на културната програма за България е 14 млн. евро, от които 2 млн. евро са за довършване на проекти от предходния период, а останалите 12 млн. евро – за нови проекти, уточни аташето по култура на Посолството на Норвегия у нас Иван Тенев. Програмен оператор на тези проекти е Министерството на културата, което означава, че не Посолството решава кои проекти да бъдат одобрени.

Н.Пр. г-жа Викьор подчерта, че от общо 15-те програми на Норвежкия финансов механизъм най-голям е интересът към програма „Култура“ и програма „Правосъдие“. „Парите по този механизъм са ограничени, това са средства на норвежките данъкоплатци и ние искаме и се надяваме тези пари да бъдат разходвани по честен начин“, допълни посланикът. Тя изрази надежда, че най-добрите проекти ще спечелят финансиране по този механизъм и искрено пожела успех на Казанлък.

Що се отнася до това, което най-силно я бе впечатлило в града на розите – Нейно Превъзходителство сподели, че това е много труден въпрос, защото всичко е било изключително интересно. Все пак определи като особено вълнуващо това, което е видяла в могилата „Оструша“  - 40-тонния каменен монолитен блок, от който е направена гробницата, тежащия 15 тона покрив и изображението на красива женска глава, запазено през хилядолетията.