Ръст на домашното насилие над възрастни хора в Бургас

Според психолозите това се дължи на тежкото финансово състояние на техни млади роднини

Зачестяват случаите на домашно насилие над възрастни от техни роднини, констатират от Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас. Все по-често към кризисния център, който функционира към Звеното за превенция на насилието в морския град, се обръщат и мъже, станали жертва на домашен тормоз.

Случаите на домашно насилие към силния пол се оказват най-често над възрастни хора, а според психолозите това се дължи на тежкото финансово състояние на техни млади роднини.

Насилвани от своите половинки мъже също не липсват, но те най-често се срамуват да подадат сигнал в кризисния център. Тези, които са потърсили помощ пък дълго време са търпели физически тормоз, а сигналът обикновено идва при крайна нетърпимост. След консултация с психолог, с малтретираните се процедира по Закона за защита от домашното насилие.

Проблемът при мъжете, станали жертва на насилие от свои близки обикновено продължава, тъй като често се случва те сами да престъпват прокурорската заповед и да допускат своите близки отново до себе си, съобщава Нюз7. Така тормозът не спира.

От центъра за превенция алармират, че според Закона за закрила на детето, най-малките автоматично стават жертва на насилие, защото стават свидетели на случващото се.